Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an de la 1,75% pe an începând cu 6 august. În plus, BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Deciziile au fost luate pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, dar și în condițiile incertitudinilor extrem de ridicate.
Pe plan intern, datele BNR au arătat un impact sever al pandemiei de coronavirus, mai ales în luna aprilie, dar și efectele economice și financiare ale începerii relaxării graduale în luna mai a măsurilor restrictive.
Rata anuală a inflației IPC a continuat să scadă în mai, până la 2,26% (de la 2,68% în luna aprilie), pentru ca în iunie să urce la 2,58%, pe fondul unor efecte de bază și al reluării ascensiunii cotației petrolului.
”Comparativ cu nivelul înregistrat la sfârșitul trimestrului anterior, de 3,05%, rata anuală a inflației s-a situat pe o pantă descendentă – ușor mai pronunțată decât cea prognozată -, atribuibilă accentuării semnificative a declinului în termeni anuali a prețului combustibililor”, se arată în comunicatul BNR.
Creșterea economică a decelerat considerabil în trimestrul I 2020, la 2,4%, de la 4,3% în trimestrul anterior, dar dinamica sa trimestrială a rămas în teritoriul pozitiv, la 0,3 la sută. ”Totodată, deficitul balanței comerciale și-a accelerat semnificativ creșterea în acest interval, pe fondul scăderii pronunțate a exporturilor de bunuri și servicii, iar acoperirea deficitului de cont curent cu investiții străine directe și transferuri de capital și-a accentuat deteriorarea”, arată specialiștii băncii centrale.
Potrivit Băncii Naționale, cursul de schimb leu/euro a rămas stabil, cu o tendință ușoară de scădere în iulie, în contextul optimismului generat de planul major de relansare economică agreat la nivelul UE.
Creșterea creditului acordat sectorului privat și-a temperat considerabil decelerarea în iunie – ajungând la 4,1 la sută, de la 4,5 la sută în mai – exclusiv pe seama componentei în lei, susținută inclusiv de programul IMM Invest România. ”Ponderea în total a creditelor în lei a urcat la 67,8 la sută, reprezentând recordul perioadei post-mai 1996”, arată BNR.
Pe lângă reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,5% pe an, Consiliul de administrație al BNR a hotărât reducerea la 1% pe an, de la 1,25% pe an, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit, și la 2% pe an, de la 2,25% pe an, a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard).
În condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, s-a decis continuarea efectuării de operațiuni repo și a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară luate în ședința din 5 august 2020: