Patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor și în cotloanele gospodăriilor țărănești, etalat la Noaptea Muzeelor la Sate.Muzeul Învățătorului din Băița intră în circuit
Este a doua ediției a nocturnei muzeale dedicate exclusiv patrimoniului cultural din spațiul rural românesc.La prima ediție a proiectului – din 2 septembrie 2023 – au participat în jur de 200 de obiective muzeale din 38 județe ale țării. ”Pregătim în cadrul evenimentului de anul acesta implementarea unor proiecte punctuale de recuperare a patrimoniului uitat sau abandonat în podurile caselor și în cotloanele gospodăriilor țărănești. De asemenea, dorim să ne concentrăm și pe sporirea gradului de alfabetizare și de expunere la cultură și la patrimoniu a copiilor și a tinerilor din comunitățile rurale. Sperăm să se înscrie cât mai multe obiective din întreaga țară pentru a oferi vizitatorilor cât mai multe «lumi minunate» de descoperit și spații de creație rurală de vizitat”, transmite Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor la Sate.
Muzeul Învățătorului din Băița a luat ființă în anul 2021, la inițiativa Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”. Muzeul funcționează în clădirea vechii Școli Primare din Băița, imobil ridicat în anul 1890. Muzeul se bucură de un patrimoniu generos care reunește o serie de bunuri culturale: de la uniformă școlară, tăbliță de scris, bănci, clopoțel, manuale școlare, alfabetar etc. Muzeul are mai multe încăperi, în una a fost reconstituită o sală de clasă, iar într-o altă încăpere a fost amenajată camera învățătorului. Muzeul are și spațiu pentru desfășurarea de activități culturale pentru comunitatea locală.Fiica de moț, Bortos Costea Maria a trecut muntii calare sa se faca invatatoare Model de conduita a slujit catedra peste 30 de ani.A fost directorul Scolii Baita si deputat. În cadrul acestui eveniment va fi lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/ , dar și documentarul video „Povestea Băiței” (40 min), care vin să împărtășească miraculoasa existență a unui orășel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere – și nu doar aurifere. Băiţa este o localitate situatӑ ȋn sud-estul judeţului Bihor, la limita cu judeţul Alba, ȋntr-un pitoresc peisaj muntos, strӑjuit la est de Munţii Bihor. Este strӑbӑtutӑ de la est spre vest de rȃul Crişul Băiţei, care traversa odinioară vechiul orăşelul imperial, precum și satul Băița. În ce privește istoria sa, Băița pare să aibă o lungă tradiție, pe care o puteți descoperi începând cu 31 august 2024.
Șezatoare de tors fuior și dăpănat jirebie
Cu prilejul Nopții Muzeelor la Sate, Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă vă invită la un eveniment complex, desfășurat atât la sediul Centrului de la nr. 369 – un muzeu viu! -, cât și în spațiul temporar amenajat de la nr. 256 (fostul magazin sătesc).
- Evenimentul are loc între orele 19:00-23:00, la sediul Centrului Tradițional de Conectare la Viața Simplă (nr. 369):
Șezatoare de tors fuior și dăpănat jirebie, însoțită de un concert de muzică veche, între orele 20:00-21:00.
Șezătoarea de povești și tors fuior de cânepă este susținută de femei din sat care au participat în tinerețe, alături de bunicii si strabunicii lor, la procesul de recoltare a cânepii, la topirea firelor de cânepă în valea satului ce trece prin fața centrului nostru, și, ulterior, la melițatul firelor de cânepă în arșița de la sfârșit de vară, pregătind astfel fuiorul pentru a fi tors iarna la clacă sau la șezătorile organizate săptămânal.între orele 18:00-23:00, în spațiul temporar organizat de Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă în fostul magazin sătesc (nr. 256):
Expoziția „CIPCA – dantela țărănească a bunicii!”, cu un atelier demonstrativ în interval orar 19:00-19:30.
Această expoziție-manifest se încadrează perfect în conceptul prezentului de păstrare a patrimoniului imaterial moștenit. Creată prin multe sacrificii, frustrări ascunse și evadări imaginare spre o lume mai bună în acele vremuri atât de apuse, dar atât de prezente, își dorește să evadeze din ascunzătoarea ei din dulapul familiei: CIPCA – dantela țărănească a bunicii!
Și la Tulca, Iuliu Lerințiu vă invită să vedeți Zestrea Tulcanilor.