Copiii cu vârste între 0 și 14 ani vor putea avea cărți electronice de identitate. Hotărârea nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 97/2005 a fost publicată pe 29 martie în Monitorul Oficial.
Începând cu 1 august 2021, românii vor putea opta pentru cartea de identitate simplă sau cea electronică, însă doar varianta electronică va putea fi folosită şi ca document de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.
Totodată, noile buletine electronice vor putea fi solicitate pentru minori începând cu vărsta de 12 ani și nu de la 14 ca până acum. Dar părinții pot face o cerere dacă își doresc ca cei mici să aibă carte de identitate chiar mai devreme.
Așadar, buletinele emise până la vârsta de 18 ani vor avea 5 ani valabilitate, iar după ce tinerii devin majori, se vor putea legitima cu noul act care va fi valabil 10 ani. După 70 de ani cărţile electronice nu vor mai fi schimbate.
Din vară, cetăţenii vor putea să aleagă între cartea electronică de identitate şi cea simplă, dar pe aceasta din urmă o vor folosi doar în țară, nu și in statele Uniunii Europene. În România mai sunt în jur de un milion de posesori de buletine emise până în 1997.
Pentru o carte electronică de identitate, europenii plătesc între 15 şI 40 euro, dar în România, autorităţile nu au stabilit încă un preț.
DOCUMENT – Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil (pag. 6-28):