ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, anunță lansarea celei de-a șaptea ediții a programului Bursele ANIS, prin care 14 cadre universitare și doctoranzi pot beneficia de o finanțare de 5.000 de euro. Perioada de înscriere va începe pe 2 septembrie 2024.
Programul se adresează cadrelor didactice universitare, cu vârsta de până în 40 de ani (împlinită în cursul anului 2024), care integrează tehnologii noi și metode inovatoare de predare, în cadrul cursurilor sau laboratoarelor din programa universitară şi care se încadrează într-unul dintre cele şapte domenii tehnologice propuse în anul universitar 2024-2025: Artificial Intelligence & Machine Learning; Big Data; Cybersecurity; Internet of Things (IoT); Blockchain; Virtual Reality; Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăţi non-IT).
Pentru a fi eligibil, cursul/laboratorul propus trebuie să fie cuprins în planul de învăţământ aferent anului universitar 2024-2025, în oricare din formele recunoscute: obligatoriu, opţional sau facultativ. O noutate a acestei ediții o reprezintă acceptarea candidaturilor din partea doctoranzilor, pe lângă cele ale titularilor de curs și asistenților universitari.
Candidații vor trimite aplicațiile până luni, 23 septembrie 2023 la adresa de e-mail office@anis.ro.
Pentru a fi considerată validă, candidatura va cuprinde formularul de înscriere completat, fișa de disciplină a cursului, un clip video cu durata a cel mult două minute în care se vor scoate în evidență principalele puncte ale aplicației și aspectul inovator al cursului/laboratorului, acordul titularului de curs în cazul aplicanților doctoranzi sau asistenți universitari și nota GDPR semnată.
Regulamentul programului și documentele necesare pentru înscriere sunt disponibile pe site-ul ANIS.
Evaluarea proiectelor înscrise se va realiza în cursul lunii octombrie 2024, urmând ca bursele să fie anunţate public în cadrul Galei Bursele ANIS, programată pentru 7 noiembrie 2024.
Programul Bursele ANIS, cu susţinerea directă a companiilor de tehnologie şi a reprezentanţilor mediului universitar, este destinat stimulării cadrelor didactice tinere.
În ultimii șase ani, prin programul Bursele ANIS au beneficiat de sponsorizări 67 de proiecte didactice, care au obţinut granturi cu o valoare cumulată de 335.000 de euro. Per total, la ediţiile anterioare au fost înscrise aproximativ 200 de proiecte, provenind de la 51 de facultăţi, aflate în 14 centre universitare, inclusiv de la UB. Totodată, prin intermediul programului au luat naştere mai multe colaborări între companii şi mediul academic pe proiecte R&D (Research and Development).
Toate proiectele vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, în baza aplicației scrise și a unui clip video în care aplicanții vor prezenta elementele inovatoare ale cursului sau laboratorului. Cele trei criterii de evaluare sunt: caracterul inovator al cursului/laboratorului și sustenabilitatea lui, structura detaliată ce acoperă obiectivele și materia cursului/laboratorului și metoda, ce se referă la profilul candidatului și utilizarea unor metode inovative de predare. În luna octombrie finaliștii vor susține un interviu cu membrii comitetului de evaluare, iar în noiembrie se vor decerna granturile pentru proiectele selectate, în valoare de 5.000 de euro, în cadrul Galei Burselor ANIS.
Comitetul de evaluare este format din:
- Dr. Lenuța Alboaie– Universitatea Al. Cuza (Facultatea de Informatică)
- Prof Dr. Răzvan Bologa– Academia de Studii Economice (Facultatea de Cibernetică)
- Dr. Cosmin Bonchiș– Universitatea de Vest Timișoara (Facultatea de Matematică și Informatică)
- Dr. Radu Gramatovici – Universitatea din București (Facultatea de Matematică-Informatică)
- Ovidiu Dan– Head of Big Data and Cybersecurity Eviden Romania
- Dr. Ing. Vasile Manta– Universitatea Tehnică Gh. Asachi (Facultatea de Automatică și Calculatoare)
- Ion Moldoveanu – Technology / Program Director – Compliance Technology Deutsche Bank
- Dr. Simona Motogna– Universitatea Babeș Bolyai (Facultatea de Matematică și Informatică)
- Dr. Răzvan Rughiniș– Universitatea Politehnica București (Facultatea de Automatică și Calculatoare)
- Univ. Dr. Ing. Honoriu Vălean– Universitatea Tehnică Cluj (Facultate de Automatică și Calculatoare)
- Dr. Radu Vasiu– Universitatea Politehnica Timișoara (Fac. de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale)
- Univ. Dr. Ing. Paul Irofti – Universitatea București (Facultatea de Matematică-Informatică)
- Dr. Titus Bălan– Universitatea Transilvania din Brașov (Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor).