Are 39 de ani, este căsătorit din 2012 și are 3 copii, 3 fete. Este antreprenor și deține împreună cu fratele său și cu mama sa un grup de societăți, în zona de vest Oradiei, în zona vămii.
Când și cum ai decis să intri în USR?
Noi colaborăm pe partea de juridic cu Alex Dimitriu de la S5. El ne reprezintă în instanță. Și când venea de la București la Oradea petreceam timp împreună și îmi vorbea cu multă pasiune despre proiectele sale politice. M-a impresionat când îl auzeam cum vorbea despre cum vrea să schimbe modul în care funcționează unele lucruri. În 2021 am trimis prima cerere de adeziune. Apoi am renunțat. Pentru că aveam în cap un alt scenariu, anume acela că fiecare care intră în politică o face pentru interesul personal sau al familiei sale sau pentru un grup de interese. Alex părea opusul și încă este la fel din acest punct de vedere. Pasiunea cu care se implică și vrea să facă lucrurile diferit în administrație este molipsitoare.
Mai târziu am aflat că Dan Palaghianu este președintele USR Oradea. Am colaborat mulți ani cu Dan pe care l-am apreciat și îl apreciez profesional foarte mult. Deseori m-am consultat cu el în ceea ce privea afacerile, investițiile, dezvoltarea noastră antreprenorială. Dan este o persoană cu viziune și am mare încredere în el. A fost, într-o oarecare măsură, al doilea motiv pentru care am reînceput să iau în calcul să intru în politică.
Decizia finală a venit într-o zi în care, nu mai știu în ce context, am văzut la televizor o emisiune cu politicieni, în care se vorbea parcă de pensiile speciale. Atunci am avut gândul că nu e ok să rămân toată viața să mă uit la televizor și să comentez. Nu e ok pentru nimeni să rămână toată viața să se uite le televizor și să comenteze de pe margine. Lucrurile nu se pot schimba fără implicare directă. Și atunci am decis să mă înscriu și să mă implic în proiectele pe care le avea USR.
S-a întâmplat la finalul anului 2022 și mă bucur că am găsit aici o mână de oameni pe care îi admir și îi respect, oameni care sunt un model și o sursă de inspirație. Cu toții suntem un colectiv cu idei și proiecte care, credem noi, sunt foarte bune pentru Oradea.
Care este motivul pentru care candidezi?
Candidez într-o echipă de oameni în care am încredere. Suntem o mână de oameni care avem fiecare experiență în domeniul său profesional și împreună putem aduce un plus de valoare administrației locale, orașului și oamenilor din Oradea.
Avem o altă viziune pentru Oradea și orădeni, o serie de proiecte care sunt cuprinse în pactele pe care USR Oradea le-a semnat cu orădenii, pacte pentru mai mult verde, pentru educație, pentru antreprenoriat, pentru cultură.
CosmoParcul este un proiect deosebit pentru Oradea, care, credem noi, este foarte necesar pentru copii, părinți și bunici. Cred că educația și copiii au nevoie de un proiect de genul acesta, în condițiile în care sunt prea puține zone de interes și care să implice educația și cultura. Din păcate copiii din toate orașele mari nu prea au variante în care să combine distracția cu educația.
Candidez și pentru a încerca să creez un viitor mai bun pentru copiii noștri în Oradea. Aș vrea să avem un sistem de educație mai bun, astfel încât să am încredere să îi las la universitate aici, să nu îi trimit la Cluj sau în străinătate. Și îmi doresc să se întoarcă la Oradea chiar dacă vor studia pe alte meleaguri.
Îmi doresc un oraș mai viu pentru copiii mei și pentru tinerii din Oradea. Am fost de curând la București și mi-a plăcut foarte mult proiectul „Străzi deschise”. Decizia de a închide artere principale în weekend și de a le transforma în pietonale și în spații cu artă stradală, este, poate, una dintre cele mai orientate spre oameni decizie a unei administrații locale. În perioada de weekend orașul arată viu și colorat în zonele pietonale. Există muzică, teatru, promenadă, o serie de evenimente care fac ca oamenii să petreacă timp plăcut împreună cu familia și prietenii.
Mi-aș dori un oraș mai viu pentru copiii mei!
Am o susținere necondiționată pentru orice proiect de educație. Cred că educația este fundamentul pentru viață, pentru o comunitate prosperă, pentru un oraș așa cum îmi imaginez că ar trebui să fie Oradea. Acum educația este jos pe lista de priorități ale autorităților, cele de infrastructură fiind prioritare, Ca să fac o paralelă, este ca și cum dacă am dori să facem o casă, începem cu acoperișul, nicidecum cu fundația, cum ar fi firesc.
În calitate de consilier local vreau să propun proiecte menite să ajute antreprenorii locali. Antreprenoriatul este domeniul pe care îl cunosc cel mai bine și ale cărui probleme îmi sunt cunoscute. Este cunoscut faptul că firmele de transport sunt primele care sesizează fluctuațiile economice și pot anticipa cât de rău sau de bine se dezvoltă anumite sectoare. Dina cest punct de vedere pot spune că am o experiență foarte bună și știu că, împreună cu ceilalți colegi din USR Oradea, putem oferi mediului antreprenorial local o bază de colaborare.
O problema majoră identificată de noi este cea a modului în care antreprenorii locali pot primii spații pentru desfășurarea activității în parcurile industriale. Până acum administrația locală s-a orientat parcă exclusiv pe atragerea de multinațională și companii cu capital străin, cu o mai mare putere financiară, în detrimentul antreprenorilor locali. Înțelegem că este nevoie și de astfel de parteneriate pentru crearea locurilor de muncă. Însă este important să ajutăm și micii întreprinzători locali care plătesc taxe și impozite la bugetul local. Se creează o competiție neloială.
Să vă dau un exemplu: un antreprenor are o clădire în oraș pe care o folosește, să spunem ca depozit pentru care plătește 45000 de euro anual, dar care nu este racordată la utilități. După mai bine de zece ani de activitate, situație este neschimbată. Cu banii plătiți în acești ani pentru impozit ar fi trebuit să existe racord și la apă potabilă, și la gaze, și la canalizare.
Trebuie să gândim să amenajăm spații pentru antreprenorii locali funcție și de domeniile în care activează. Pentru că, nevoile sunt diferite. De anumite facilități au nevoie producătorii agro-alimentari, de alte facilități transportatorii, de altele distribuitorii ș.a.m.d.
Cu USR în consiliul local al municipiului Oradea îmi doresc ca antreprenorii să nu mai fie neglijați, iar nevoile lor ignorate. Sper să putem să transformăm orașul în unul prietenos cu mediul antreprenorial, cu micii întreprinzători locali.
Proiecte pe antreprenoriat pe care le cunosc și cunosc problemele cu care se confruntă domeniul. Firmele de transport sunt primele care resimt crizele economice și fluctuațiile.
Analiza unui furnizor de transport reprezintă o analiză a pieței.
Ar fi o problema cea a parcurilor industriale, există o competiție neloială cu firmele mai mari.
Trebuie să sprijinim antreprenoriatul local.
UN proiect ar fi acela de a crea un parc industrial pentru antreprenori locali.
De a susține micile afaceri în toate domeniile.
Cei care nu suntem în parcul industrial plătim impozite foarte mari pentru clădirile noastre și nu suntem racordați la utilități. Iar primăria ne neglijează. Antreprenorii locali nu au facilități din partea administrației locali.
Societăților cu capital străin li se oferă o serie de beneficii.
Peste tot unde USR este la conducerea primăriilor sau face parte din consiliile locale, schimbarea se produce. Dacă orădenii doresc ca aceste proiecte ambițioase să prindă viață, un vot pentru USR aduce această alternativă proaspătă în Consiliul Local.
Pactele USR pentru Oradea pot fi consultate la următorul link: https://linktr.ee/usrbihor
La finalul campaniei electorale nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc pentru răbdarea de care ați dat dovadă în această perioadă, ascultând mesajele, gândurile și proiectele pe care vi le-am propus. Fac parte din echipa USR care candidează pentru Primăria și Consiliul Local #Oradea, suntem tineri și entuziaști și ne dorim să “punem umărul” la dezvoltarea orașului nostru. Bunele noastre intenții și tot efortul și energia pe care suntem dispuși să le alocăm acestui demers au însă nevoie de sprijinul vostru, de votul vostru.
Duminică, vă rog să nu tratați cu indiferență alegerile locale și să trimiteți în Consiliul Local echipa USR pentru a pune în aplicare proiectele pe care vi le-am prezentat în această campanie și pe cele pe care le vom gândi împreună de-aici încolo.