Tribunalul Neamț este a doua instanță din țară, după Tribunalul Arad, care a implementat proiectul Camerei speciale pentru audierea minorilor în procesele civile. Este vorba despre o încăpere pusă la dispoziție de instanța din Neamț și amenajată cu mobilier, jucării și rechizite prin grija unei asociații, scrie, pe blogul pantofiialbastri.ro, avocatul Mădălina Scutelnicu. La realizarea spațiului au participat și avocații care au adus un designer și au ales culorile, covoarele și tablourile din cameră.
”Copiii care trec pragul instanțelor (…) trebuie audiați și e absolut necesar să fie primiți în spații potrivite vârstei lor, care să le ofere confort, destindere, încredere, camere menite să contribuie, până la urmă, și la realizarea unei conexiuni rapide cu magistrații”, a explicat avocatul Mădălina Scutelnicu.
De la această idee a pornit conducerea Tribunalului Neamț, care, după modelul de la Arad, a decis să transforme o cameră în care funcționa o bibliotecă într-un spațiu prietenos, plăcut, dedicat audierii copiilor. Voluntarii Asociației Excelsior – a tinerilor avocați din Neamț – au fost cei care s-au ocupat de amenajarea spațiului.
”În sediul Tribunalului, avocații au adus designer care să dea spațiului destinația mult-visată, apoi, împreună cu acesta, au ales culorile, covorașele, tablourile… Aceasta e rețeta care cred că se poate aplica cel mai rapid, la nivelul fiecărei instanțe în parte. O cameră disponibilă în sediu și voluntari care să o amenajeze potrivit scopului nobil”, a scris, pe blogul său, Mădălina Scutelnicu.
Toți judecătorii specializați în cauze civile – minori și familie de la Tribunalul Neamț sunt femei. Camera specială pentru audierea minorilor în procese civile se află la etajul al treilea al sediului instanței.
O încăpere asemănătoare a fost amenajată, la începutul acestui an, în Palatul de Justiție din Arad, prin colaborarea dintre conducerea Tribunalului Arad și un ONG. Zilnic, magistrații instanțelor arădene audiază, în medie, 6-7 copii.
Comments 4