Titlul problemei de drept: În cazul lucrărilor de bunuri în regim continuu (energie electrică, gaz, apă etc.) efectuate înainte de deschiderea procedurii de insolvenţă, dar facturate după deschiderea procedurii, data naşterii dreptului de creanţă este anterioară sau ulterioară deschiderii procedurii?
- Materia: insolvenţă
- Obiect Ecris: procedura insolvenţei
- Act normativ incident: Legea nr. 85/2014
Problema de drept a fost prorogată spre discutare din şedinţa de învăţământ trimestrial din data de 28 martie 2019, fiind propusă spre dezbatere de Tribunalul Vâlcea – secţia a II-a civilă.
Situaţia de fapt:
În cauză procedura insolvenţei a fost deschisă la data de 9 mai 2016. Pentru livrările de gaz efectuate în cursul lunii mai şi facturate în cursul lunii iunie 2016 (data emiterii facturii stabilită contractual) creditorul a formulat cerere de plată, considerând creanţa ca fiind născută în cursul procedurii. Administratorul judiciar a refuzat la plată contravaloarea cantităţii de gaz livrată în perioada 1 – 9 mai 2016, considerând creanţa drept anterioară deschiderii procedurii.
Cele două opinii contrare exprimate la şedinţa de învăţământ profesional anterior sunt următoarele:
Într-o primă opinie, s-a susţinut că dezlegarea trebuie dată prin prisma art. 1164 Cod civil, care se referă la naşterea obligaţiilor şi a art. 42 din Legea nr. 51/2006 privind serviciile de prestare de utilităţi publice. Dacă factura fiscală este emisă înainte de deschiderea procedurii, este vorba despre o creanţă anterioară procedurii; iar dacă factura este emisă după data deschiderii procedurii, este o creanţă născută în timpul procedurii.
Într-o a doua opinie, s-a arătat că trebuie avute în vedere şi prevederile art. 77 alin. 1, 2 şi 4 din Legea insolvenţei, mai precis momentul la care este furnizat serviciul. Creanţa este născută anterior, este certă pentru că existenţa ei nu este contestată, numai caracterul lichid se determină prin emiterea facturii. Lichiditatea se determină de administratorul/lichidatorul judiciar la momentul înscrierii în tabel, iar creanţa nu va fi înscrisă în tabel dacă nu este lichidă.
În urma supunerii la vot de către magistraţii prezenţi care activează în materia insolvenţei, s-a decis cu majoritate (12 voturi pentru prima opinie, faţă de 6 voturi pentru a doua opinie) că, dacă factura fiscală este emisă înainte de deschiderea procedurii, este vorba despre o creanţă anterioară procedurii; iar dacă factura este emisă după data deschiderii procedurii, este o creanţă născută în timpul procedurii.
Această problemă de drept a fost cuprinsă în minuta privind problemele de practică judiciară neunitară dezbătute în cadrul întâlnirii trimestriale a judecătorilor din raza Curţii de Apel Piteşti, organizată pe 20 iunie 2019.