Trei cetățeni români, puși în carantină la întoarcerea în țară din Suedia, au obținut în instanță anularea măsurii după ce au demonstrat că lista cu țările pentru care se instituie carantina la sosirea în România nu a fost actualizată. Judecătoria Târgu Mureș a constatat că cei trei au fost puși în carantină pe baza unei liste vechi de 16 zile, unde Suedia era trecută în zona galbenă, având o rată de incidență a noilor cazuri de îmbolnăvire mai mare decât România. În schimb, la sosirea în România a celor trei români, situația se schimbase, au aflat judecătorii.
Cei trei români au intrat în țară, venind din Suedia, pe 22 iulie, iar a doua zi au fost puși în carantină de către Direcția de Sănătate Publică Mureș. Decizia autorităților avea la bază o listă emisă pe 6 iulie, în care Suedia era trecută în zona galbenă, cu o rată de incidență a cazurilor noi de COVID-19 mai mare decât România.
Deși lista trebuia actualizată în fiecare zi de luni, acest lucru nu s-a întâmplat, a constatat instanța.
”Lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situația actuală și nu respectă exigențele impuse de art. 2 alin. 2 și 3 din Hotărârea nr. 36/21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență*, precum și de art. 1 alin. 1 din Hotărârea nr. 33/02.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență**, în condițiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură”, se arat în minuta deciziei Judecătoriei Târgu Mureș.
Articolele invocate în decizia instanței:
*Art. 2 alin. 2 și 3 din Hotărârea nr. 36/21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență:
(2) Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.
(3) Pe baza criteriului prevăzut la alin. (2), Institutul Național de Sănătate Publică întocmește lista țărilor/zonelor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din acestea.
**Art. 1 alin. 1 din Hotărârea nr. 33/02.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență:
Art.1 (1) Începând cu data prezentei hotărâri, criteriul pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.
Judecătorii au verificat dacă rata cumulată de incidentă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile în Suedia, calculată de la data emiterii deciziei contestate (în lipsa unei liste actualizate de către autoritățile publice competente), este mai mare decât cea înregistrată în România în aceeași perioadă.
Au aflat astfel că, în conformitate cu datele ”furnizate de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (…) la data de 23.07.2020, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile în Suedia este de 45,4, în vreme ce în România este de 51,4.”
Astfel, instanța a apreciat că nu este împlinită condiția prevăzută la art. 2 alin. 2 din Hotărârea nr. 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care instituie criteriile imperative de stabilire a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, motiv pentru care a anulat deciziile de punere în carantină a celor trei persoane, ca nefiind legal întocmite.
Decizia Judecătoriei Târgu Mureș, postată pe rolii.ro: