Trei bihoreni și un italian, acuzați de implicare într-un grup de cărăuși care au transportat kilograme întregi de cocaină din America de Sud în Ungaria, au scăpat de pedeapsă. Curtea de Apel Oradea a decis, marți, în mod definitiv, încetarea procesului penal în cazul acestora, invocând deciziile Curții Constituționale referitoare la întreruperea prescripției penale. În primă instanță, unul dintre inculpați a fost condamnat la aproape 7 ani de detenție, iar ceilalți doi bihoreni au primit închisoare cu suspendare. Acuzat de constituirea unui grup infracțional și trafic internațional de droguri, cetățeanul italian a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de detenție.
Extrase din hotărârea Curții de Apel Oradea
Admite apelurile declarate de Direcţia de Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Oradea şi inculpaţii Costin Sorin Dan şi Galber Davide, împotriva Sentinţei penale nr.(…)/P11.02.2022 a Tribunalului Bihor.
Desfiinţează în parte hotărârea atacată şi rejudecând cauza: Constată că pentru toţi inculpaţii în cauză, legea penală mai favorabilă este Codul penal în vigoare şi Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, în forma în vigoare la data pronunţării prezentei decizii.
Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Popa Florin Călin pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…) la o pedeapsă principală de 4 ani închisoare.
Înlătură dispoziţia de condamnare a aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracțiunii de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional (…) la o pedeapsă principală de 5 ani închisoare.
Înlătură dispoziţia de recunoaştere pe cale incidentală a sentinţei penale pronunţată la data de 22.12.2009 (…) de Curtea Superioară de Justiţie din Callao, Peru, prin care i s-a aplicat inculpatului Popa Călin Florin pedeapsa de 6 ani şi 8 luni închisoare aplicată pentru infracţiunea de trafic ilegal de droguri, dispoziţia de contopire a acestei pedepse cu cele stabilite în prezenta cauză, precum şi dispoziţiile de deducere din pedeapsa rezultantă a perioadei executate pe teritoriul statului Peru şi cea de emitere a unui mandat de executare a pedepsei.
Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Gavruţa Gheorghe pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…) la o pedeapsă principală de 2 ani 6 luni închisoare, precum şi de aplicare a pedepselor complementare şi accesorii.
Înlătură dispoziţia de respingere a cererii de recunoaştere pe cale incidentală a sentinţei penale nr. 1 a Curţii Provinciale de Justiţie din Pichicha, Republica Ecuador (…) precum şi dispoziţia de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani 6 luni închisoare aplicată în prezenta cauză.
Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Costin Sorin Dan pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…) la o pedeapsă principală de 2 ani 6 luni închisoare.
Înlătură dispoziţia de condamnare a aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional în forma complicităţii (…) la o pedeapsă principală de 1 an 6 luni închisoare, de aplicare a pedepselor principale şi accesorii, de contopire a pedepselor din prezenta cauză, precum şi dispoziţia de suspendare sub supraveghere a rezultantei de 2 ani 6 luni obţinute.
Înlătură dispoziţia de condamnare a inculpatului Galber Davide pentru comiterea inf:racţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…) la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare.
Înlătură dispoziţia de condamnare a aceluiaşi inculpat pentru comiterea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional în forma complicităţii (…) la o pedeapsă principală de 4 ani închisoare, de aplicare a pedepselor principale şi accesorii, precum şi de contopire a pedepselor din prezenta cauză şi de emitere a mandatului de executare a acestei pedepse.
În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. f Cod procedură penală, cu referire la art. 154 alin. 1 lit. c Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, dispune:
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Popa Florin Călin sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (…) şi de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Gavruţa Gheorghe sub aspectul comiterii infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Costin Sorin Dan sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (…) şi de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional în forma complicităţii
– încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Galber Davide sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (…) şi de trafic ilicit de droguri de mare risc cu caracter transnaţional în forma complicităţii
Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate ce nu contravin prezentei decizii.
Prin hotărârea Curții a rămas definitivă și achitarea de către Tribunalul Bihor a celui de-al cincilea inculpat, Ioan Gelu Leuce, din Salonta: ”Contribuţia sa în cadrul grupării infracţionale a fost ocazională, iar din probele administrate nu se poate contura un rol efectiv, acela de cărăuş, în mod repetitiv”.
Cu drogurile în stomac sau în bagaje
Așa cum BihorJust a scris, cei cinci inculpați au fost trimiși în judecată în ianuarie 2016, de către procurorii DIICOT Oradea, sub acuzațiile de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic și complicitate la trafic internațional de droguri de mare risc.
Despre orădeanul Florin Călin Popa, anchetatorii arătau că în 2007 a intrat într-o rețea de narcotraficanți coordonată de un bihorean – Valeriu Dorel Popa – stabilit pe atunci în Ecuador. La primul său transport, bărbatul ar fi înghițit 100 de pliculețe cu cocaină, în greutate de aproape un kilogram. În schimbul aducerii drogurilor din America de Sud la Budapesta, cărăușul ar fi primit de la Valeriu Dorel Popa 2.000 de euro.
În următorii doi ani, Florin Călin Popa ar fi racolat mai mulți cărăuși care ar fi adus din Ecuador sau Peru în Ungaria peste 10 kilograme de cocaină. Pentru toate acestea, pe 11 februarie 2022, a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 6 ani și 8 luni de închisoare din care a fost dedusă pedeapsa de 6 ani și 4 luni executată în Peru.
Anchetatorii au aflat că printre cei care ar transportat droguri se numărau un orădean, Gheorghe Găvruța, şi un salontan, Ioan Gelu Leuce.
Primul a avut ghinion: la câteva luni după ce a intrat în rețea, a fost prins pe aeroportul din Quito (Ecuador), având 15 crose de golf în care erau ascunse aproape 2,5 kilograme de cocaină. Alte 400 de grame de drog erau împărțite în plicuri pe care Găvruța fie le-a pus în bagaje, fie le-ar fi înghițit A fost condamnat la închisoare de justiția ecuadoriană și a stat 5 ani și 2 luni după gratii. În februarie 2022, el a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.
Salontanul Ioan Gelu Leuce a fost prins în septembrie 2009, pe aeroportul din Lima (Peru). Avea în stomac 115 plicuri cu peste un kilogram de cocaină, motiv pentru care a fost primit o pedeapsă cu închisoarea pe care a executat-o în țara sud-americană. Judecătorii Tribunalului Bihor l-au achitat.
Ceilalți doi inculpați în acest dosar, orădeanul Sorin Dan Costin și cetățeanul Italian Davide Galber, au fost acuzați că, în 2008, au racolat mai multe persoane care să aducă din Columbia și Venezuela până în Milano aproape 4 kilograme de cocaină. Primul a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare, iar italianul a primit 4 ani de detenție.