Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat oficial, joi, lucrările de construcție a fabricii de producție de anvelope din Oradea, în prezența premierului Nicolae Ciucă.
”Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuţie substanţială la dezvoltarea economiei noastre”, a afirmat, joi, premierul Nicolae Ciucă, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor la fabrica Nokian Tyres, prima fabrică de producere a anvelopelor cu emisii zero de CO2 din lume.
Premierul a precizat că fabrica, ce va produce primele anvelope în 2024, va aduce beneficii pentru toţi cei implicaţi.
”Astăzi are loc inagurarea oficială. Am înţeles că, în 2024, vom avea primele anvelope produse la Oradea. Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei de automotive în Europa şi în lume, va însemna mai multe locuri de munmcă, mai mulţi bani la bugewtul local şi mai mulţi bani la bugetul de stat. Este un demers care va asigura o parte de beneficiu pentru toţşi actorii implicaţi în acest proiect”, a mai transmis premierul.
Acesta a mulţumit companiei care a ales România pentru realizarea acestei fabrici şi a subliniat oportunităţile pe care le aduce zonei investiţia de peste 600 de milioane de euro.
,Mă bucur foarte mult să particip astăzi la inaugurarea acestei investiții şi am să încep cu o scurtă relatare a momentului în care am primit la sediul Guvernului delegația de la Nokian Group, care au vrut la vremea respectivă să aibă o discuție, după ce se întâlniseră cu autoritățile locale la nivelul Guvernului pentru a prezenta propunerea despre investiția în plan, la vremea respectivă, şi a înțelege care este deschiderea și cum poate Guvernul României să sprijine un astfel de proiect.
Desigur, au fost prezentate datele proiectului , au fost prezentate elemente de condiționalitate privind începerea și derularea proiectului şi, de asemenea, au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde se putea alege ca această investiție să înceapă. Când vine vorba de 40 de țări, sigur că există o anumită strângere de inimă legat de şansa de a fi ales pentru un astfel de proiect.
Dar am înțeles la vremea respectivă viziunea companiei Nokian, am înțeles şi condițiile pe care le-au prezentat reprezentanții firmei de consultanță Deloitte, şi, cel mai important, am înțeles că este vorba de o investiție pe termen lung, care va asigura o colaborare cu autoritățile române, cu autoritățile finlandeze și, de ce nu, poate fi un foarte bun moment de extindere și de mai multă consistență în relațiile bilaterale dintre țările noastre.
Am prezentat disponibilitatea noastră, i-am rugat să se gândească și să vadă potențialul din România, dincolo de oportunitate, să vadă potențialul din România, potențial care, din perspectiva mea, a fost convingător și, desigur, angajamentul nostru de a sprijini proiectul de la nivelul Guvernului.
Sprijinul nostru nu putea să vină fără sprijinul pe care l-au oferit autoritățile locale. Din perspectiva mea, autoritățile locale au fost cele care, practic, au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin pentru această investiție”, a încheiat Ciucă.