Conform proceselor verbale date publicitatii de Baroul Bucuresti sambata dimineata, 23 septembrie 2023, castigatorul absolut al majoritatii voturilor a fost avocatul Aurel Ciobanu, acesta clasandu-se pe prima pozitie atat la functia de decan, cat si la functia de consilier al Baroului Bucuresti, unde, de asemenea, a candidat.Fratele său, avocatul Petruț Ciobanu a obținut doar 439 de voturi.Avocatul Aurel Ciobanu a fost ales in functia de decan, obtinand un total de 2138 voturi.Orădeanul Sorin Măduța care a candidat la poziția de decan la Baroul București a obținut doar 147 de voturi. Acesta a avut o reacție virulentă încă de aseară, anticipând rezultaul:
<Mă credeți că nu știu ce să vă spun?
Numără pe voturi până nu mai ies Eu
Fraților, ăștia sunt ceva de neimaginat!
Cum dracu’ să lase mizeria milioanelor de euro, ale Baroului, pe mâna “proștilor” ca mine???
Iertați-mă…”proștilor ca ei”!
Nu știu cum să mai ia de la mine, să dea la “servitorii” lor!
Asta este, eu oricum am câștigat aceste alegeri, prin faptul că o comunitate întreagă m-a încurajat mereu să câștig!
Nu cred că este posibil! Sunt prea mulți bani “spălați” la mijloc! Parchetul și Fiscul pe ei!!!
Banii “proștilor”, care încă îi mai susțin!
Luați-le banii, că ăștia sunt slugile voastre!
Dacă vă atingeți de munca mea…vă bag în pușcărie!
Asta e viața…un frumos Tango!
Nu cred să câștig aceste alegeri, măsluite evident(cum naiba toți m-au votat pe mine și câștigă ei???)…dar voi acolo nu veți face nimic fără colegii care v-au votat “mecanic”!
Aceeași colegi se vor convinge de voi…peste foarte puțin timp! Atunci să vă văd!!!
Nu se știe nimic momentan…am prea multe voturi și nu știu cum să le “ascundă”.
Eu tot al avocaților rămân, ca profesionist!
Ca Om?!…al tuturor românilor mei!
P.S. In atenția jegoșilor sistemului care bagă mascota cu zâmbetul. Aici fără “zâmbete”.
La alții??? La liber! Dacă m-ai băgați mascota cu zâmbete…vă sugerez să zâmbiți la mămica voastră acasă! Aici e de greu…Avocatura bucureșteană e pe ducă rău de tot!….
Gata. S-au terminat Alegerile!
Nu mă întrebați nimic, deoarece momentan nu vă pot răspunde!
Pur și simplu…nu știu.
Știu doar “zvonistica perpetuă” care dă “anumiți” câștigători!
Dragii mei colegi, vă mulțumesc pentru tot efortul depus alături de mine și mă înclin colegial în fața voastră!
Dacă voi avea vești, eu cel “fără șanse” am să vi le comunic!
Sunt “alesul vostru”, știu asta…și vă mulțumesc din suflet!
Din păcate, nici eu și nici voi, nu facem parte din “Sistem”!
Dumnezeu să aibă grijă de noi!
Nu uitați că am fost, sunt și voi rămâne același prieten al vostru!
Și o eventuală “înfrângere” a mea acum, este un câștig!
Câștigul sunteți voi și prietenia voastră pe care, în mod dezinteresat, mi-ați acordat-o în toată această perioadă!
Vă mulțumesc și vă iubesc!>
La o distanta de circa 600 de voturi s-a situat avocatul Mihnea Stoica (1501 voturi), urmat de avocatul Daniel Fenechiu (1459 voturi). De altfel, data fiind cutuma, Mihnea Stoica si Daniel Fenechiu vor fi, cel mai probabil, prodecani ai Baroului Bucuresti pentru urmatorii patru ani, acest lucru urmand sa se decida la vot in prima sedinta a Consiliului Baroului Bucuresti in noua formula.
In ce priveste viitoarea componenta a Consiliului Baroului Bucuresti pentru urmatorii patru ani, aceasta a fost de asemenea decisa de avocatii alegatori si centralizata in cadrul Procesului verbal nr. 3/23.09.2023, reprezentand situatia votului mixt.
Astfel, pe prima pozitie se regaseste avocatul Aurel Ciobanu, urmat de fostul decan Ion Dragne (la o distanta de circa 300 de voturi), si de fratele lui Aurel Ciobanu, avocatul Petrut Ciobanu (2046 voturi).
In continuare, conform tabelului centralizator, prezentam lista primilor 20 de avocati candidati la functia de consilier in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti (in ordinea voturilor obtinute) reprezentand cei 17 membri si 3 supleanti alesi:
– Aurel Ciobanu (2951 voturi)
– Ion Dragne (2682 voturi)
– Petrut Ciobanu (2046 voturi)
– Mihnea Stoica (1996 voturi)
– Daniel Fenechiu (1848 voturi)
– Petre Piperea (1845 voturi)
– stefan Naubauer (1590 voturi)
– Vasile Nemes (1395 voturi)
– Flavia Teodosiu (1301 voturi)
– Alexandru Paun (1154 voturi)
– Cosmina Cerva (1139 voturi)
– Dan Oance (1106 voturi)
– George Moloman (1025 voturi)
– Silvana Racoviceanu (1025 voturi)
– Iosif Friedmann (994 voturi)
– Ilie Iordachescu (981 voturi)
– Cornelia Lalu (981 voturi)
– Dennis Baiculescu (902 voturi)
– Octavian Popescu (804 voturi)
– Mihai Tanasescu (791 voturi)
Care e viziunea noului decan
<În viziunea mea, avocatura la acest moment s-a îndepărtat de avocați, fiind necesară reorientarea acestei profesii către valoarea sa cea mai importantă și anume, omul.
Afirm acest lucru pentru că în percepția mea avocatură a început să se orienteze către niște valori proprii mai mult unor societăti comerciale. Lăsând la o parte tendințele care apar la nivel internațional, de utilizare a unor programe informatice care să ia locul avocaților, asistăm la transformarea avocatului într-un simplu prestator de servicii, pentru care cel mai important deziderat este profitul material, câștigul, avocatul devenind treptat un simplu comerciant.
Sigur că obținerea unor câștiguri financiare pentru a acoperi nevoile de zi cu zi ale profesionistului, este de natura unei profesii, dar nu cred și nu am crezut niciodată că este și de esența să și, cu atât mai mult, nu cred că acesta trebuie să fie valoarea care să traseze direcția avocaturii.
Cred că de la momentul la care s-a consacrat ca profesie, valorile sale au fost înțelegerea și dragostea pentru drept și valorile fundamentale ale individului și societății și de asemenea, respectul și abnegația în relaționarea cu clientul și în relaționarea cu celelalte entități pe care munca de zi cu zi a avocatului o presupune. Configurarea celei mai potrivite apărărări într-o cauză presupune, pe lângă cunoașterea dreptului, o bună cunoaștere a psihologiei umane, a limbajului atitudinal, etc. – avocatură apropiindu-se foarte mult de arhitectură și de ce nu, de actorie, cele trei profesii având ca numitor comun arta.
Consider că direcția axată exclusiv pe caștigul financiar, în care se îndreaptă această profesie nu este cea mai potrivită pentru că, personal, nu îmi doresc să mă transform într-un comerciant sau să fiu asimilat unui simplu prestator de servicii, după ce 23 de ani am luptat cu pasiune pentru ca drepturile fundamentale ale oamenilor sa fie reconfigurate juridic, înțelese, și de asemenea respectate.
Cred și voi continuă să cred, că un om care iubește dreptul, că un om care și-a dat mare parte din cei mai frumoși ani din viață acestei profesii – atât la nivelul practicii de zi cu zi cât și la nivelul învățământului juridic universitar și învățământului profesional, intern și internațional, ca om care a fost permanent implicat în admiterea și definitivatul în profesie, ca om care din primele venituri a readus la viață revista Pandectele Române și nu în ultimul rând, ca membru în comisiile de elaborare și modificare a numeroase legi, și chiar Coduri de procedură penală, că avocatură trebuie să fie orientată și să graviteze în jurul avocatului, privit atât ca profesionist cât mai ales că om.
În viteza impusă de industrializarea profesiei și goana dupa profit am uitat de oameni si de nevoile cele mai elementare ale acestora. E bizar dar, în clamarea repetată a caracterului liberal al profesiei, în graba identificarii celor mai potrivite forme de asociere pentru cât mai profitabila industrializare a acesteia, am uitat ca la baza ei se află oamenii. Oameni care potrivit naturii lor trebuie sa se odihnescă – avocatura fiind vazută întotdeauna ca una dintre cele mai solicitante profesii, devin parinti, au de pregătit examene etc. Oameni care natural privesc spre partenerii de dialog, spre foștii lor colegi de facultate care nu numai ca se pot pensiona dupa 25 (chiar 20) de ani de muncă dar au reglementate 35 de zile de concediu de odihna pe an, 2 ani concediu de maternitate, 10 zile concediu de studii etc. și se gândesc că poate alegerea facută din pasiune nu a fost cea mai potrivită. Dacă la aceasta mai adăugăm și nuanțele de gri care apar în exercitarea profesiei zi de zi datorate modului de lucru cu instanțele, cu parchetul sau și mai trist, cu colegi avocați cu o vechime mai mare sau aflați pe o poziție de autoritate, până și cei mai sceptici încep să realizeze că poate este nevoie de o schimbare.
Pe fondul acestei necesități de schimbare, am considerat încă de acum 4 ani că este cazul să depun eforturi suplimentare pentru a mă implica mai mult în profesie, atât la nivelul Baroului București, cât și la nivelul U.N.B.R., astfel încât, în masura în care pot să promovez valorile care m-au călăuzit pe tot parcursul carierei iar profesionistul să simtă că profesia se reorientează către el. Am avut placuta surpriză sa văd ca am obținut al treilea numar de voturi la Consiliu si primul loc ca număr de voturi în calitate de delegat la Congresul UNBR – la prima candidatura în organele de conducere a profesiei, fără niciun fel de promovare. Trebuie să recunosc că desi am fost extrem de onorat, senzația că aproape 1000 de avocati m-au delegat să le reprezint interesele a fost destul de copleșitoare – mai ales pentru un om aplecat spre responsabilitate și valorile tradiționale.
Din păcate, mi-am dat seama destul de repede, că în calitate de consilier al Baroului București posibilitatea de demarare a unor schimbări este limitată, Consiliul fiind un organ colectiv care ia hotărâri cu majoritate și în care o singură voce din nefericire nu poate face diferența mai ales cand sunt deja tabere formate de ani de zile care privesc cu plictiseala daca nu cu amuzament ”pe cei noi ” care ar vrea să schimbe ceva. Cum nu sunt și probabil nu voi fi niciodată un om care să facă ceva din inerție sau care să se conformeze dacă nu consideră ca e cazul (probabil de asta am fost și voi ramane avocat specializat în drept penal), când am realizat ca îmi pierd timpul și nici cu pasi mici nu pot realiza nici macar parțial ce îmi propusesem, am continuat să promovez valorile în care cred la nivelul Facultății de Drept și INPPA.
La acest moment, cred că singura modalitate în care implicarea mea personală poate schimba ceva, este la nivelul celuilalt pol de conducere al Baroului București, si anume la nivelul demnității de decan, drept pentru care am luat decizia de a candida.
Am configurat viziunea mea de politică profesională într-un set de linii directoare la care mă voi referi succint în continuare, fără a realiza însă nici pe departe o epuizare a acestora:
- Reglementarea la nivel normativa unui contract de colaborare între formele de organizare a profesiei și avocați care să aibă în vedere:
- stabilirea unei perioade de repaus anual pentru recuperarea capacității de muncă similară concediului anual de odihnă al salariaților de 35 de zile lucratoare (asemănător colegilor nostri magistrați);
- stabilirea unor zile libere pentru formare profesională, în cazul participării la cursuri sau la alte forme de specializare, organizate în ţară sau în străinătate precum și în cazul susținerii examenului de definitivare în profesie şi a examenului de doctorat, cu o durată de 10 zile pe an (similară colegilor nostri magistrați);
- reglementarea unui numări minimal de zile de repaus pentru nasterea si ingrijirea copilului și a unui plafon decent de indemnizare în această perioadă;
- reglementarea conditiilor în care se poate desface contractul de colaborare;
- continuarea demersului de oferire către tinerii stagiari, într-un cadru festiv, a Robei si Codurilor fundamentale, ca sprijin al Baroului la început de carieră.
- Pe planul pregătirii profesionale, consider căaceasta trebuie orientată spre consolidarea cunoștințelor, integrității și a satisfacției în carieră a avocaților:
- consultarea avocaților în legatură cu chestiunile spre care aceștia ar avea nevoie sa fie orientat învatamantul profesional, cu integrarea ulterioară într-un plan centralizat;
- axarea cu preponderență a activității de învățământ profesional pe chestiuni de practică, prin transmiterea către cursanți a unor modalități de utilizare a cunoștințelor, eficiente la nivel practic.
- cooptarea de lectori consacrati la nivel european, confrați din barourile europene, cu un anume prestigiu profesional, care să arate viziunea lor pe chestiunile supuse dezbaterii, inclusiv pe domenii conexe esențiale pentru desfășurarea profesiei de avocat (managementul organizațiilor, psihologie, limbaj atitudinal, tehnici de audiere,etc.)
- Implicarea Baroului București, având în vedere dimensiunea acestuia (de 9702 avocați activi),în negocierea unor condiții cât mai avantajoase pentru avocații din cadrul său, prin:
- încheierea asigurărilor profesionale;
- obținerea unui pachet de asigurări medicale;
- achiziționarea unui program legislativ;
- achiziționarea unui sistem de vot electronic care să înlocuiască prezența efectivă a avocaților la Adunările generale ale baroului, inclusiv la cele elective, și care să permită eventual, autentificarea avocatului în relația dintre el și barou.
Nu în ultimul rând, cred că poate începând din mai 2019, de la aceste alegeri, atunci când împreună ne vom prezenta la vot, ne vom gândi un pic mai mult și la colegele noastre și poate vom face un pas înainte în așa fel încât la nivelul Consiliului Baroului București și al delegaților la Congres să fie reprezentate și ele pentru a-și impune valorile, respectiv, viziunea asupra profesiei>, spune noul decan al Baroului București.