<Mă simt flatat că ați venit în număr atât de mare să ne întâlnim>, a spus aseară Mircea Cărtărescu în Aula Magna a Universității Oradea. A revenit după cinci ani. În 2019 purta dialog cu același Dan Liviu-Boeriu, dar invitat de Alexandru Badea la evenimentul care pusese Oradea pe harta culturii în Europa, European Music Open. De această dată a venit la invitația Revistei Familia. Peste 300 de orădeni au fost în sală și mulți doritori nu au avut loc, deși întâlnirea cu scriitorul, programată în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost mutată de organizatori, datorită cererii mari de bilete gratuite, în Aula Universităţii Oradea. de-altfel, organizatorii consideră că prezența masivă a orădădenilor e <dovadă a faptului că invitatul nostru este cel mai citit, deci iubit scriitor român contemporan>.
Foto: Revista Familia
< Aventura literaturii, live, la Oradea. Sunt sute de oameni în public, sala inițială a fost schimbată cu una mai mare, dar tot n-au avut loc toți doritorii. “Când citim o carte, trebuie să ne asteptam la rănire interioară, adică la schimbare.” tocmai zice Mircea Cărtărescu. Dan Liviu-Boeriu este gazda întâlnirii. Despre prime cărți, despre “Theodoros”, despre cum viața devine scris şi scrisul ajunge viață>, a anunțat partenera de viață a scriitorului, Ioana Nicolaie, scriitor, la rândul său.
Printre cei aflați în sală a fost și scriitoarea Lili Crăciun, care a notat: <Oradea, 300 de oameni la întâlnirea cu Cărtărescu. Am aflat că îl consideră pe Kafka cel mai mare scriitor din lume. Ca una care îl adoră pe Kafka, care l-a studiat doi ani pentru a scrie (despre el) lucrarea de licență, aș fi vrut să aflu mai multe despre ce înseamnă pentru el literatura lui Kafka dar… n-am întrebat>. Prezență constantă la evenimentele culturale ale orașului, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, nu a lipsit nici de această dată, ca de-altfel nici viceprimarul Antonia Nica. Scriitorul și universitarul Dan H. Popescu, scriitorul Ștefan Lazăr, poetul Ioan Moldovan, directorul Bibliotecii județene, Ancuța Șchiop, universitarul Paul Magheru, profesorul și scriitorul Florin Ardelean, profesorul și artistul plasticTeofil Schiop, mai mulți profesori, liderul formației Celelalte Cuvinte, Călin Pop. poetul Alexandru Sferlea.Fără excepție, publicul a stat la coadă pentru un autograf pe ”Orbitor”, „Theodoros”…Pe tot parcursul dialogului, Cărtărescu a vorbit despre experiențele sale literare, ca scriitor, dar și ca cititor. ”Ne aventurăm în cărţi ca şi când am pătrunde în adâncul unor labirinturi. Ca şi cum am pătrunde, cum se zice, în vieţile altora,…pentru fiecare carte citită tu, de fapt, trăieşti viaţa altcuiva…Dacă o carte nu te schimbă, ea nu e bună de nimic…O şcoală de literatură nu te face scriitor… Pura ta naştere şi darul care ţi se face de undeva de Sus„..Și fiindcă tot era sâmbătă seara, Cărtărescu a vorbit și despre statutul aparte pe care îl are ca scriitor în America Latină, unde cititorii nu siunt atât de vlazați ca în Europa, a vorbit despre pasiunea aparte a unui fan care și-a tatuat coperta „Solenoid” pe braț.
Mircea Cărtărescu este scriitorul român cu cea mai largă deschidere și receptare internațională din ultimele decenii, cărțile sale fiind traduse în peste 30 de limbi. Autor complex, unic și greu clasabil în peisajul literaturii române, Mircea Cărtărescu a scris atît poezie, cît și proză scurtă, roman, cărți pentru copii, jurnal, critică literară, fiind în același timp o voce puternică a conștiinței sociale românești. Trilogia Orbitor, epopeea postmodernă Levantul, volumul de proză scurtă Nostalgia și perechea sa mai recentă Melancolia, romanele Solenoid și, cel mai recent, Theodoros, care și-a început deja aventura internațională, sînt doar cîteva dintre operele care au intrat în conștiința cititorilor și-a criticii literare deopotrivă ca veritabile capodopere.
În România, cărțile sale apar de peste treizeci de ani la Editura Humanitas.
În același timp, Mircea Cărtărescu a primit unele dintre cele mai prestigioase premii literare internaționale, de la Premiul Thomas Mann la Premio Formentor de las Letras, Prix Millepages și Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice. Traducerea în limba engleză a romanului Solenoid, realizată de Sean Cotter, a fost recompensată anul trecut Los Angeles Times Book Prize for Fiction.
Dan-Liviu Boeriu, partenerul de dialog al lui Mircea Cărtărescu cu această ocazie, este un foarte apreciat cronicar literar și redactor asociat al revistei Familia. Pe lîngă presa literară, Dan-Liviu Boeriu a publicat texte în mai multe antologii de proză, iar în 2016, la Editura Humanitas, a publicat volumul în dialog cu Teodor Baconschi Anatomia ratării.