Fostul primar al unei comune din județul Olt a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către DNA Craiova pentru că ar fi luat mită o casă de peste 1,1 milioane de lei. În schimbul banilor, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de firma câștigătoare a unui proiect de modernizare a zeci de străzi din localitate, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Anchetatorii au calculat un prejudiciu total de aproape 50.000.000 de lei, produs în dosarul în care au mai fost trimiși în judecată doi patroni de firme de construcții, fostul viceprimar din comuna olteană, angajați ai primăriei și inspectori în construcții.
Potrivit procurorilor anticorupție, fostul primar din comuna Vitomirești, județul Olt, este acuzat, pe lângă luare de mită, și de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la obținerea ilegală de fonduri și la fals intelectual, dar și de instigare la spălarea banilor.
Datele din rechizitoriul DNA Craiova arată că, în luna octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Ion Robert Rotea, și patronul unei firme de construcții a fost semnat un contract de modernizare a 83 de străzi din comună, în lungime de aproape 23 de kilometri. Pentru executarea lucrărilor s-a obținut finanțare guvernamentală prin Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI).
A doua zi după încheierea contractului, constructorul ar fi transferat execuția parțială a lucrărilor unui intermediar, dar înțelegerea cu acesta nu a fost înregistrată în actele oficiale încheiate cu beneficiarul.
”În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpații Rotea Ion Robert și Radu Ion Lucian (viceprimar și președinte al comisiei de recepție – n.n.), (…) cu încălcarea dispozițiilor legislației primare și beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de recepție, ar fi acceptat la plată mai multe facturi (…), în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate”, au explicat anchetatorii.
Aceștia au calculat că primăria din Vitomirești a fost prejudiciată cu 19 milioane de lei, bani nerecuperați, în timp ce Ministerul Dezvoltării a pierdut aproape 30 de milioane de lei. reprezentând finanțarea guvernamentală alocată prin FDI în baza unor justificări false pentru lucrări neexecutate sau neconforme.
”De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false”, arată DNA Craiova.
Mai mult. în perioada 25 august – 8 octombrie 2021, pentru „serviciile” oferite de primar, patronul firmei de construcții i-ar fi cumpărat acestuia o locuință în Slatina, în valoare de 1,1 milioane de lei. Ca să ascundă adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpații din acest dosar.
Procurorii au dispus măsuri asiguratorii față de toți inculpații și au trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Olt.