Muzeul Țării Crișurilor lansează o invitaţie tuturor acelora care sunt curioşi să afle cum arăta arhitectura Oradiei în perioada interbelică să participe la un moment cultural care va avea loc joi, 23 februarie, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (str. Iosif Vulcan nr.16), cu începere de la ora 17:00. Este vorba despre lansarea cărţii semnate de istoricul Mircea Paşca, intitulată sugestiv „Case mari şi miojlocii din Oradea interbelică” şi care vine în concretizarea unui studiu început de autor în urmă cu peste un deceniu şi concretizat deja prin câteva volume tipărite. Evenimentul este organizat de instituţia muzeală, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea şi Editura „Argonaut”, din Cluj Napoca.
„Când vorbim de spațiul locuibil, ne referim nu doar la un amplasament eminamente fizic, ci și la unul spiritualizat”, afirmă scriitorul şi muzeograful Ioan F. Pop, într-o scurtă prezentare a volumului. „Căci înainte de a ne plasa în concretețea sa spațială, locuim în idealitatea și în stilistica unei case. Cam acesta este cadrul arhitectural surprins cu profesionalism și empatie de istoricul Mircea Pașca în cartea sa recent apărută, «Case mari și mijlocii din Oradea interbelică» (Editura «Argonaut», Cluj-Napoca, 2022. Cu o prodigioasă activitate editorială în acest domeniu, autorul surprinde, într-un acribios demers de cercetare documentară, unele dintre cele mai reprezentative case orădene interbelice, de dimensiuni mari și mijlocii, cu toate urmele trecerii timpului și a modificărilor intempestive. Din studiul şi reprezentarea lor imagistică răzbat nu doar armonia și parfumul acelei perioade, ci și gustul estetic al arhitecților, rafinamentul proporţiilor geometrice, grija față de ambientul urban. Printre schițe și siluete de case, istoricul reliefează o întreagă atmosferă a unei lumi parțial apuse, una care are încă darul de a ne încânta”, mai arată scriitorul.
Mircea Paşca (foto), istoric şi specialist în caedrul Direcţiei pentru Cultură Bihor, mai este autorul unor volume având ca tematică tot casele Oradiei, cel mai recent apărut în 2020 şi intitulat „Case şi căsuţe din Oradea Mare. Un pomelnic nestăvilit”. Cartea completează seria „Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea” (începută în anul 2010) şi prezintă clădirile destinate locuirii, tipologia lor, concepţia despre modul de locuire şi organizare a locuinţei având ca punct de pornire proiectele inițiale depistate în arhive. Aceste proiecte pun în lumină concepţia epocii despre un mod de locuire, nivelul de confort, aşteptările şi pretenţiile comanditarului. Studiul abordează clădirile proiectate şi realizate de către arhitecţi, ingineri, meşteri locali, din perioada 1890-1918, proiecte în manieră eclectică istoricistă sau în manieră Secession.
La lansarea volumului „Case mari şi miojlocii din Oradea interbelică” vor lua cuvântul dr. Florina Ciure, șef Secție Istorie din cadrul Muzeul Țării Crișurilor, dr. Ioan F. Pop, scriitor și custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, și autorul cărții, dr. Mircea Pașca. Intrarea este liberă.