O casieră din Oradea a fost condamnată definitiv la 10 luni de închisoare cu executare pentru furt, după ce, spre mirarea instanței, a refuzat să muncească în folosul comunității. ”Inculpata a manifestat o aroganță inexplicabilă, refuzând să-şi dea acordul pentru muncă”, se arată în sentința din 1 iulie 2022 a Curții de Apel Oradea. Mai mult, femeia nu a fost de găsit de polițiștii care au căutat-o pentru a o duce la penitenciar, astfel că a fost dată în urmărire națională. Greta Szabo a fost acuzată că, alături de un bărbat, a furat toate lucrurile – inclusiv mobila și electrocasnicele încorporabile – dintr-un apartament în regim hotelier în care cei doi au stat mai puțin de două zile.
ACTUALIZARE: Duminică, 10 iulie, la ora 15:30, pe Strada Transilvaniei din Oradea, polițiștii locali din cadrul Direcției Poliției Locală Oradea, Compartimentul pentru Combaterea Cerșetoriei, au depistat-o pe Greta Szabo și au predat-o polițiștilor din cadrul Biroului Ordine Publică ai Poliției Municipiului. ”Judecătoria Oradea a emis pe numele acesteia un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate, fiind condamnată la 10 luni de închisoare în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunii de furt”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
Potrivit datelor din sentința definitivă a Curții de Apel Oradea, publicată pe portalul Rejust, între 5 și 7 februarie 2019, Greta Szabo a fost cazată împreună cu concubinul său de atunci, Daniel Cristian Boroș, într-un apartament în regim hotelier din Oradea.
Când s-a dus să preia locuința, proprietarul a găsit doar încăperile goale, din care dispăruseră toate bunurile, de la corpurile suspendate de mobilier din bucătărie, masa, canapeaua și dulapul până la frigider, mașina de spălat, plita și cuptorul, draperiile, lenjeriile de pat și chiar detergentul lichid din baie. Paguba ajungea la 25.000 de lei, a calculat partea vătămată, care a fost nevoită să repare parchetul și pereții vandalizați de cei doi chiriași de ocazie.
Anunțați de proprietar, polițiștii au reușit să dea de urma bunurilor furate și să recupereze o parte din ele, în valoare de 10.000 de lei. Anchetatorii au aflat că Greta Szabo și concubinul ei le vânduseră unor persoane care nu cunoșteau proveniența ilicită a acestora, iar transportul fusese asigurat de un șofer căruia i s-a transmis telefonic de către o femeie că dorește să se mute.
În timpul audierilor, Daniel Boroș a recunoscut fapta, după care s-a prevalat de dreptul la tăcere. În schimb, Greta Szabo a explicat că voiau să facă rost de bani, astfel că a vândut o parte din bunurile luate. Altele le-a făcut cadou, în timp ce televizorul – ce să vezi? – era defect, spunea femeia.
Concubinul – condamnare cu suspendare, femeia – cu executare, din pricina aroganței
Casieră la un magazin de lângă Gara din Oradea, inculpata a fost trimisă în judecată pentru furt, dar nu a venit la niciun termen programat la Judecătoria Oradea. ”Curtea apreciază că intenţia lor de a sustrage bunuri a fost calificată, respectiv cei doi în mod evident au premeditat fapta lor, întrucât este lipsit de orice logică să închirieze apartament în regim hotelier în Oradea, atâta timp cât ambii inculpaţi aveau domicilii, respectiv reşedinţă, în Oradea”, se arată în sentința Curții de Apel.
În primă instanță, Judecătoria Oradea i-a obligat pe Greta Szabo și pe concubinul său să-i achite proprietarului apartamentului 15.000 de lei, valoarea bunurilor furate și care nu au mai putut fi recuperate. ”Cei doi inculpaţi au sustras absolut toate bunurile din respectivul apartament, (…) prin urmare, părţii civile i-ar fi imposibil de probat cu acte doveditoare, contravaloarea acestor bunuri, fiind de notorietate că nimeni nu are documente de provenienţă pentru toate bunurile pe care le deţine în casă. Mai mult, inculpaţii au şi vandalizat apartamentul părţii civile, aspect care în mod cert a cauzat cheltuieli cu reparaţiile, astfel cum a arătat partea civilă (reparaţii uşi, pereţi, zugraveală etc), însă apreciem că în mod corect s-au respins aceste pretenţii civile de către instanţa de fond, întrucât partea civilă putea şi trebuia să-şi procure devize şi facturi, pentru a proba prejudiciul cauzat ca urmare a vandalizării”, au confirmat judecătorii Curții.
Cei doi concubini au fost condamnați la câte 10 luni de închisoare. În timp ce lui Daniel Boroș i-a fost suspendată executarea pedepsei, măsura nu a putut fi aplicată în cazul Gretei Szabo, care pur și simplu a refuzat să muncească în folosul comunității, condiție obligatorie pentru a nu ajunge după gratii.
”Astfel, cu toate că i s-a pus în vedere inculpatei în mod expres acest aspect, aceasta a manifestat o aroganță inexplicabilă, refuzând să-şi dea acordul pentru muncă. Prin urmare, singura modalitate de individualizare a executării pedepsei închisorii, este în regim de detenţie”, a concluzionat și instanța Curții de Apel Oradea.
Imediat după sentința definitivă în acest caz, polițiștii au căutat-o pe femeie pentru a o duce la penitenciar, dar aceasta nu a fost de găsit. Din acest motiv, Greta Szabo a fost dată în urmărire națională.