La data de 3 aprilie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, act normativ ce a modificat limitele amenzii aplicabile pentru nerespectarea măsurilor impuse privind starea de urgență. În acest context, menționăm comunicatul apărut pe portalul Instituției Avocatului Poporului, www.avpoporului.ro, în data de 7 aprilie 2020, cuprinzând recomandările Avocatului Poporului privind contravențiile și sancțiunile în timpul stării de urgență.
Prin aceasta se reiterează solicitarea ca în viitoarele ordonanțe militare, să se utilizeze formulări exacte în definirea conținutului faptelor ce constituie contravenții, pentru a preveni aplicarea lor discreționară, în contextul în care faptele contravenționale sunt sancționate sever.
Un alt punct se referă la persoanele care au fost amendate contravențional și care doresc să invoce neconstituționalitatea actului normativ, pentru a produce efecte în fiecare caz în parte, este necesar ca excepția de neconstituționalitate privind actul normativ de incriminare să fie ridicat în fața instanței, în cadrul procesului având ca obiect contestarea procesului-verbal de contravenție. Numai în această situație, o eventuală decizie de admitere a excepției de neconstituționalitate a actului normativ profită contravenientului persoană fizică sau juridică, în sensul de a beneficia ulterior de calea de atac a revizuirii, în ipoteza finalizării soluționării dosarului în fond și în căile de atac ordinare. Decizia de constatare a neconstituționalității reprezintă temei al revizuirii pentru partea care a invocat-o și doar în cauza în care a fost invocată respectiva excepție de neconstituționalitate.
Raportat la aplicarea OUG nr.34/2020, am adoptat tehnica întrebare – răspuns, în ideea de a oferi cât mai multe informații.
Cine trebuie să respecte obligațiile, respectiv unde sunt prevăzute aceste obligații?
Conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în OUG nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență actualizată, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite.
Cine poate aplica sancțiunile contravenționale?
Competența organului abilitat de lege pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale diferă în funcție de măsura încălcata. De exemplu sunt abilitate să asigure aplicarea și respectarea prevederilor ordonanței militare: Poliția Română, Jandarmeria Română și poliția locală cu privire la excepțiile/motivele instituite pentru circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei (motivele regăsite în cuprinsul declarației pe propria răspundere); circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei pentru intervalul orar 11.00 – 13.00 pentru motivele prevăzute în Ordonanța militară nr.3/2020; circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă se realizează în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole; circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00-13.00 dacă aceasta se fac pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, tratamentele oncologice planificate, dializă etc.; asigurarea nevoilor animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei este permisă și în intervalul orar 20.00 – 21.00, cu mențiunea că declarația pentru acest interval orar nu este necesară atunci când deplasarea se face în acest scop.
Poliția Română, Jandarmeria Română, poliția locală, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și structurile subordonate, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale, cu privire la măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării pentru toate persoanele care intră în România.
Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română, poliția locală, direcțiile de sănătate publică și conducătorii autorităților administrației publice locale cu privire la persoanele care nu respectă condițiile izolării la domiciliu și sunt identificate în afara spațiului de izolare.
Care sunt limitele sancțiunilor contravenționale aplicabile?
Pentru persoana fizică, limitele sunt între minim 2.000 lei – maxim 20.000 lei.
Pentru persoana juridică, limitele sunt între minim 10.000 lei – maxim 70.000 lei.
Se pot aplica concomitent cu amenda contravențională și sancțiuni contravenționale complementare?
Da, în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica una sau mai multe sancțiuni contravenționale complementare, acestea fiind:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.
Termenul în care pot formula plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunilor complementare?
Termenul este de 15 zile și curge de la data la care este înmânat procesul-verbal ori din ziua primirii comunicării, în cazul care s-a trimis prin poștă, dar prin Decretul prezidențial nr.195/2020 acest termen a fost suspendat, astfel încât plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție se poate depune pe toată durata stării de urgență plus încă 15 zile de la încetarea acesteia.
Care este termenul de plată pentru a beneficia de achitarea a jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator ori jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege?
Și-n acest caz operează suspendarea dispusă prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, ceea ce înseamnă că pe toată perioada stării de urgență, respectiv încă 15 zile de la terminarea acesteia, se poate achita jumătate din cuantumul amenzii aplicate (după data de 3 aprilie 2020), respectiv jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege (înainte de 3 aprilie 2020).
Unde achit?
Online ghiseul.ro secțiunea privind încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf. Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Ce se întâmplă dacă depun plângere împotriva procesului-verbal de contravenție?
Se suspendă doar executarea plății amenzii, nu și executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.
În cazul în care instanța judecătorească va da o soluție de anulare sau de constatare a nulității procesului-verbal, aceasta va dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare. Important de știut: În situația în care cel care a formulat plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție a pierdut procesul și nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit/minimul prevăzut de lege, va achita ulterior întreaga amendă.
INGRID KOGLER
avocat colaborator Societatea de avocati “DOSEANU&ASOCIATII”
5