Veniturile totale medii lunare ale populației pe o gospodărie au fost de 5.384 de lei în trimestrul IV din 2020. Pe persoană, venitul lunar este puțin peste 2.000 de lei potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cheltuielile totale ale populaţiei s-au ridicat, în medie, la 4.627 lei lunar pe gospodărie sau 1.804 lei pe persoană, reprezentând 86% din nivelul veniturilor totale.
Potrivit datelor INS, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.997 lei lunar pe gospodărie (1.949 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 387 lei lunar pe gospodărie (151 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, adică 68,3% din veniturile totale ale gospodăriilor.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (19,1%), veniturile în natură (7,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,7%), veniturile din agricultură (1,6%), precum şi cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%).
Cei mai mulți bani cheltuiți de o familie sunt pentru consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei , cum ar fi: hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.
La polul opus sunt cheltuielile pentru investiții. Doar 0,4% dintre români au investit în ultima perioadă în cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei ori cumpărarea de acţiuni.
DOCUMENT – INS: Nivel de trai în trimestrul IV 2020: