Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut publice detalii din cadrul anchetei care se desfășoară în cazul asasinatului de la Arad, din mai 2021, când mașina omului de afaceri Ioan Crișan a fost aruncată în aer. În anul care a trecut de la acel eveniment, anchetatorii au audiat 400 de persoane și s-a stabilit ce tip de exploziv a fost folosit. Au fost verificate drumurile făcute de victimă în acea zi și activitățile ”specifice cămătăriei” pe care omul de afaceri le desfășura. Însă, la un an de la uciderea afaceristului, niciun suspect nu a fost identificat.
Potrivit Parchetului General, investigațiile derulate până acum au vizat stabilirea traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.
”Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei”, a transmis Parchetul ÎCCJ.
A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul Poliției Române, iar până acum nu au fost confirmate informațiile vehiculate și în spațiul public privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. ”Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, au mai precizat procurorii.
Colaborări cu Interpol și Europol
În cadrul anchetei au fost audiate peste 400 de persoane şi au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive (35). Anchetatorii au dispus 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice.
De asemenea a fost stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a trei constatări fizico-chimice. ”A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei”, a transmis Parchetul General.
În acest moment, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), iar până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană.
Din partea Poliției Române, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale. ”Capacităţile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri”, susțin procurorii.
În plus, au fost solicitate informații ce ar putea ajuta ancheta de la toate statele afiliate rețelei Interpol și au fost derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească cu autorități ale mai multor state. Totodată, a fost solicitată asistența Europol.
”Analizând interesul public determinat de comiterea infracţiunii prin mijloacele de înalt pericol folosite (explozie) şi direcţiile în care continuă cercetările, alte date concrete nu pot fi prezentate opiniei publice”, au încheiat oficialii Parchetului General.