Titlul problemei de drept: Cazurile în care se pot recunoaşte, pe cale incidentală, hotărârile penale străine – aplicabilitatea art. 140 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală
- Materia: penal
- Subcategoria: alte tipuri de cauze
- Actul normativ incident: Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală (art. 140);
- Cuvinte cheie: recunoaşterea hotărârilor penale străine pe cale incidentală; contopire pedepse.
Prezentarea problemei de drept
Judecătoria Vaslui a recunoscut, pe cale incidentală, o hotărâre penală străină, iar după recunoaştere a rezolvat situaţia infracţională a inculpatului, contopind pedeapsa aplicată în cauză cu pedeapsa aplicată prin hotărârea penală străină recunoscută, pedeapsa rezultantă urmând a fi executată în regim de detenţie.
În apel, s-a desfiinţat hotărârea primei instanţe, s-a descontopit pedeapsa rezultantă şi s-a înlăturat pedeapsa aplicată prin hotărârea străină recunoscută, cu următoarea motivare:
Având în vedere faptul că, în final, cuantumul pedepsei rezultante este dat, în principal, de pedeapsa aplicată în străinătate (întrucât, în speţă, aceea era pedeapsa cea mai grea), se ajunge la situaţia ca recunoașterea să fie efectuată în vederea executării şi nu pentru alte efecte decât executarea, astfel că, întrucât nu există nici cererea condamnatei şi nici a parchetului, nu ar fi aplicabil art. 140 ind. 1 alin. 1 sau 2 din Legea nr. 302/2004 (decizia penală nr. 788/30.01.2017 a Curţi de Apel Iaşi, dosar nr. 8164/333/2015, filele 18-20).
Raportat la această soluţie jurisprudenţială, este dificil de stabilit când anume ar fi aplicabil art. 140 ind. 1 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, privind recunoaşterea, din oficiu, de către instanţă, pe cale incidentală, a hotărârilor penale străine, întrucât judecătorul fondului, învestit cu soluţionarea unei cauze penale, nu poate previziona, în lipsa hotărârii străine de condamnare, a priori, care va fi modalitatea de rezolvare a situaţiei infracţionale, astfel ca, în funcţie de aportul pe care pedeapsa din străinătate l-ar putea avea în cadrul cuantumului pedepsei rezultante şi în raport de forma de executare a pedepsei rezultante, să stabilească dacă este necesară cererea condamnatului sau a procurorului sau dacă este posibilă recunoaşterea, din oficiu, pe cale incidentală, a condamnării din străinătate.
În opinia judecătorilor de la Judecătoria Vaslui, este posibil ca petenţii sau inculpaţii să nu aibă interes să formuleze cerere de recunoaştere incidentală a hotărârilor penale străine de condamnare, astfel că ar fi imposibilă stabilirea unei stări de recidivă în raport de condamnările din străinătate, motiv pentru care art. 41 alin. 3 Cod penal, ar fi în foarte puţine cazuri aplicabil sau ar cădea în desuetudine. Situaţia ar putea fi discriminatorie pozitiv faţă de condamnaţii în străinătate, comparativ cu cei condamnaţi în România, pentru care instanţa nu numai că poate, dar este şi obligată din oficiu să rezolve situaţiile infracţionale din oficiu.
Opinia judecătorilor Secţiei penale şi pentru cauze cu minori Curtea de Apel Iaşi
Opinia unanimă a judecătorilor Secției penale și pentru cauze cu minori din cadrul Curții de Apel Iași, prezenţi la întâlnirea secţiei, este în sensul că recunoaşterea pe cale incidentală a hotărârii penale străine nu poate avea loc cât timp pedeapsa aplicată de autorităţile judiciare străine nu a fost executată în întregime sau a fost considerată ca fiind executată în statul străin (art. 140 indice 1 alin. 2 indice 1 Legea nr. 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală).
Rezumatul soluţiei însuşite (UNANIMITATE)
Recunoaşterea, pe cale incidentală, a hotărârii penale străine nu poate avea loc cât timp pedeapsa aplicată de autorităţile judiciare străine nu a fost executată în întregime sau a fost considerată ca fiind executată în statul străin (art. 140 indice 1 alin. 2 indice 1 Legea nr. 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală).
Argumentele soluţiei însuşite
Potrivit articolului 140 indice 1 alin. 2 indice 1 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, având nota marginală „Recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti străine, în vederea producerii de alte efecte decât cel al executării în regim de detenţie a pedepsei, precum şi a altor acte judiciare emise de autorităţile străine”, recunoaşterea pe cale incidentală a unei hotărâri judecătoreşti străine nu poate avea loc cât timp pedeapsa aplicată de autorităţile judiciare străine nu a fost executată în întregime sau a fost considerată ca fiind executată în statul străin.
Această problemă de drept a fost inclusă în minuta întâlnirii trimestriale de practică neunitară în materie penală, pe trimestrul I 2018, care a avut loc la sediul Curții de Apel Iași pe 30 martie 2018.