Curtea Constituțională a României (CCR) a admis o obiecție de neconstituționalitate care vizează dispoziții ale legii pentru modificarea Codului de procedură civilă. Este vorba despre reglementări în ceea ce privește procedura aplicabilă contestațiilor privind tergiversarea procesului, respectiv paternitatea stabilită pe cale judecătorească.
Comunicatul CCR:
Cu unanimitate de voturi, (Curtea Constituțională – n.n.) a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu același obiect formulate de Guvernul României și, respectiv, de Președintele României) și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. II și art. III din Legea pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă;
Textele vizate de decizia CCR:
Art. II – Prin derogare de la art. 24* și 25** din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, procedura prevăzută de prezenta lege se aplică și contestațiilor formulate și nesoluționate până la momentul intrării sale în vigoare.
* Articolul 24 Cod de procedură civilă: Legea aplicabilă proceselor noi – Dispoziţiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor şi executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.
** Articolul 25 Cod de procedură civilă –Legea aplicabilă proceselor în curs
(1) Procesele în curs de judecată, precum şi executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.
(2) Procesele în curs de judecată la data schimbării competenţei instanţelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanţe, potrivit legii sub care au început. În caz de trimitere spre rejudecare, dispoziţiile legale privitoare la competenţă, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile.
(3) În cazul în care instanţa învestită este desfiinţată, dosarele se vor trimite din oficiu instanţei competente potrivit legii noi. Dispoziţiile alin. (1) rămân aplicabile.
Art. III. – Paternitatea stabilită pe cale judecătorească poate fi contestată, de tatăl din afara căsătoriei sau de copil, în termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dacă după rămânerea definitivă a hotărârii prin care a fost stabilită paternitatea au fost obținute probe noi prin procedee tehnico-științifice care nu erau disponibile la data soluționării cauzei.
(2) În caz de admitere a acțiunii prevăzute la alin. (1), prima hotărâre își pierde efectele de la data rămânerii definitive a celei de-a doua hotărâri.
DOCUMENT – Sesizările de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă formulate de Guvern, respectiv de Președintele României: