Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, 18 iunie, că o parte dintre-un articol care reglementează revocarea procurorilor DIICOT este neconstituțională. Parte a unei ordonanțe care se referea la organizarea și funcționarea Directiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, respectivul articol permitea evocarea procurorilor „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei”. Excepția de neconstituționalitate a acestei prevederi a fost ridicată de un procuror, într-un proces în care acesta contesta propria excludere din DIICOT.
Potrivit unui comunicat al CCR, plenul Curții Constituționale s-a pronunțat joi asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.5 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
”Dispoziţiile criticate au următorul cuprins: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi revocaţi prin ordin al procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare”, se arată în comunicatul CCR.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei”, din cuprinsul dispozițiilor art.5 alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016, este neconstituțională.
Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de procurorul Mircea Hrudei, în prezent la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, într-un proces în care contesta ordinul șefului de atunci al DIICOT, Daniel Horodniceanu, de a-l revoca din parchet.
La Curtea de Apel București, instanța unde a ridicat excepția de neconstituționalitate, procurorul Hrudei a pierdut procesul cu DIICOT. Însă dosarul se află în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a programat primul termen în februarie 2021.