În cadrul ședinței din 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a deliberat asupra mai multor contestații privind înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale din acest an, luând decizii care influențează direct cursa electorală. Conform unui comunicat oficial, Curtea a soluționat șapte contestații împotriva unor candidaturi și a semnelor electorale, aducând modificări importante în contextul alegerilor pentru Președintele României din 2024.
Una dintre cele mai notabile decizii a fost cea de admitere a contestațiilor formulate de Amalia Bellantoni și Mihai Gheorghe Ursa împotriva candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă. Curtea a hotărât să anuleze Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024, care validase candidatura și semnul electoral al Dianei Șoșoacă. Aceasta decizie marchează un punct de cotitură în cursa electorală, Diana Șoșoacă fiind una dintre cele mai controversate figuri politice din România, cunoscută pentru retorica sa naționalistă și populistă.
Deși motivarea completă a Curții nu a fost încă publicată, anularea candidaturii este un eveniment major în dinamica alegerilor prezidențiale, ținând cont de susținerea populară pe care Șoșoacă o avea în anumite segmente ale electoratului. Având în vedere că decizia este definitivă, partidul sau susținătorii acesteia trebuie să își reevalueze strategia electorală.
Curtea Constituțională a respins alte trei contestații împotriva înregistrării unor candidaturi. Printre acestea se numără contestația formulată de Șerban Sanda Puica împotriva candidaturii lui Nicolae-Ionel Ciucă, actualul premier și unul dintre favoriții în cursa prezidențială. CCR a considerat că nu există motive legale pentru anularea candidaturii acestuia, menținând astfel intactă participarea lui Ciucă la alegeri.
De asemenea, a fost respinsă și contestația lui Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii lui Kelemen Hunor, președintele UDMR, confirmând astfel că Hunor rămâne în cursă. Tot Ioan Todiroae a contestat și respingerea candidaturii lui Miron Cozma, dar CCR a menținut decizia anterioară de neînregistrare a fostului lider sindical, invocând probabil nereguli în dosarul acestuia.
Două dintre contestațiile depuse nu au fost soluționate în această ședință, Curtea amânând dezbaterile pentru ora 21:00. Este vorba despre contestația împotriva candidaturii lui Mircea-Dan Geoană, formulată de Ioan Talpoș, și cea împotriva candidaturii lui Ludovic Orban, înaintată de Stan Valerian.
În ședința de la ora 21:00 din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere trei contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională:
Cu unanimitate de voturi,
– A respins contestația formulată de domnul Talpoș Ioan împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
– A respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de domnul Stan Valerian împotriva candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
– A respins, ca inadmisibilă, contestația formulată de Asociația Europeană pentru Opoziție Economică împotriva candidaturii domnului Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Diana Şoşoacă a aflat despre respingerea candidaturii sale în timp ce se afla într-o transmisiune live alături de europarlamentarul Luis Lazarus, pe pagina sa, de la un jurnalist care a sunat-o. Aceasta a declarat că este inacceptabil aşa ceva şi că nu a fost informată.
„Este inacceptabil, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată contestația, s-au încălcat grav drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă, așa ceva este inacceptabil. Evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional, nu se poate așa ceva”, a declarat Diana Șoșoacă, conform Libertatea.