Judecătorii Curții Constituționale din România au decis, vineri, anularea alegerilor prezidențiale, într-o hotărâre fără precedent, ce ar putea marca o schimbare semnificativă în istoria electorală a țării. Decizia a fost luată după o ședință extinsă de peste cinci ore, în care au fost analizate noi elemente ce indică posibile vicii majore în procesul electoral din 24 noiembrie.
Potrivit unor surse de la CCR, decizia vine ca urmare a dezvăluirii unor „elemente noi” care arată că scrutinul prezidențial a fost viciat. Aceste informații au fost scoase la lumină după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat, miercuri, documente furnizate de serviciile secrete. Documentele sugerează implicarea unui „actor statal” în procesul electoral și expun o rețea complexă care l-ar fi susținut pe candidatul independent Călin Georgescu.
Informațiile desecretizate au scos la iveală o serie de activități ce ar fi influențat rezultatul alegerilor, incluzând utilizarea unei rețele de conturi pe TikTok, activate cu doar două săptămâni înainte de scrutin, și implicarea unor susținători cu legături în medii extremiste, infracționale și religioase. De asemenea, documentele menționează atacuri cibernetice coordonate de Federația Rusă, menite să submineze integritatea procesului electoral.
Decizia CCR vine în urma unor contestații formulate de mai multe instituții și organizații, printre care publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În plus, Cristian Terheș, candidat în primul tur al prezidențialelor, a depus două contestații, invocând încălcarea suveranității naționale prin fraudarea alegerilor.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat desecretizarea documentelor, miercuri seara, declarând că transparența este crucială în contextul unor acuzații atât de grave. „Aceste informații trebuie să fie analizate cu atenție pentru a proteja integritatea procesului democratic din România”, a spus acesta într-o conferință de presă.
Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegeri precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.