Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituționale dispozițiile unui articol din Legea 254/2013, care reglementa recursul compensatoriu. Deși normele care ofereau reduceri din pedepsele privative de libertate ca urmare a condițiilor necorespunzătoare de detenție au fost abrogate din 2019, ele continuau să-și producă efectele.
Comunicatul Curții Constituționale:
În ședința din data de 17 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis:
cu majoritate de voturi,
– a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.55 ind.1 alin.(5) lit.b) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal sunt neconstituționale.
În cauza aflată pe rolul Curții Constituționale au fost vizate dispozițiile art.55 ind.1 alin.(5) lit.b) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acestea arătau că, ”în sensul prezentului articol, nu se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare ziua sau perioada în care persoana a fost: (…) b) în tranzit.”
De precizat că, pe 23 decembrie 2019, articolul 55^1 din Capitolul IV , Titlul III a fost abrogat de Punctul 2, Articolul II din LEGEA nr. 240 din 19 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 1028 din 20 decembrie 2019.
Totuși, în virtutea principiului acțiunii legii penale mai favorabile, cei care au comis infracțiuni sau erau în spatele gratiilor în perioada cât legea era în vigoare pot beneficia de reducerea pedepselor pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. Decizia CCR de azi face ca la calculul termenelor pentru recursul compensatoriu să poată fi adăugat și intervalul petrecută de un deținut în tranzit.