În şedinţa de plen de miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR) discută obiecția de neconstituționalitate a Legii privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Sesizarea a fost formulată de către deputați aparținând grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.
Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a fost adoptat în Camera Deputaţilor pe 6 mai, cu votul a 205 parlamentari. Au mai fost înregistrate 97 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri.
Deputatii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, “prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”. Articolul 5 prevede că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.
În obiecţia depusă de PNL la CCR este invocată o încălcare a art.1 alin. 3 şi alin. 5 din Constituţie, privind respectarea normelor juridice care guvernează procesul legislativ. Este vorba, mai exact, despre“lipsa unei fundamentări a soluţiilor în expunerea de motive care însoţesc propunerea legislativă, precum şi lipsa unui studiu de impact, astfel cum prevăd în mod obligatoriu dispoziţiile exprese ale Legii nr.24/2000, la art.6 alin. 3, art. 7, art.20, art.30-33.”
Deputaţii liberali, semnatari ai sesizării, au arătat că o altă lege cu acelaşi scop, plafonarea dobânzilor la credite, respectiv Legea pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, a fost declarată ilegală de Curtea Constituţională, anul trecut, prin Decizia nr. 139/2019.