Curtea Constituţională a decis că Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 lei, este neconstituţională, a anunțat stiripesurse.ro, care citează surse juridice. Decizia a fost luată marți, după ce instanța de contencios constituțional a amânat de mai multe ori – inclusiv pe 8 decembrie 2020 – soluționarea sesizărilor făcute în acest caz de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție.
ACTUALIZARE – comunicatul Curții Constituționale: ”În ziua de 15 decembrie 2020, Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi respectiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt și se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Actul normativ atacat la CCR a fost adoptat, pe 17 iunie 2020, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.
Acest amendament a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Avocatul Poporului. Instanţa supremă susţine că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională în ansamblul său, deoarece încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie.
În opinia ÎCCJ, prin adoptarea impozitării pensiilor de serviciu au fost nesocotite decizii succesive ale Curţii în domeniu. În plus, nu a fost consultat Consiliul Superior al Magistraturii și au fost încălcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste şi echitabile şi cel al independenţei judecătorilor, au arătat judecătorii Curții Supreme.
La rândul său, Avocatul Poporului a sesizat CCR pe motiv că noua modalitate de impozitare a pensiilor speciale și cele de serviciu încălcă mai multe principii:
- principiul predictibilității legislative în materie fiscală;
- principiul egalității fiscale și al aplicării juste a sarcinii fiscale.
- orice taxă instituită pentru persoane fizice sau juridice trebuie să fie urmată de un serviciu sau o lucrare efectuată în mod direct și imediat de către organe sau instituții publice;
DOCUMENT – Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal: