Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că nu există conflict juridic între Guvern şi Parlament ca urmare a depunerii unei moţiuni de cenzură în sesiune extraordinară. Instanța de contencios constituțional a respins cererea formulată de premierul Ludovic Orban, iar doi membri ai CCR au apreciat că solicitarea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.
Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere luni, 14 septembrie, cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.
Doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică primului-ministru și președinților celor două Camere ale Parlamentului”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.
”Conflictul juridic de natură constituțională există între Guvernul României și Parlament și derivă direct din Constituție (art. 113 alin. (4) coroborat cu art. 66 alin. (1)), în sensul în care blocarea procedurii moțiunii de cenzură la etapa prezentării acesteia fără parcurgerea celorlalte etape procedurale în aceeași sesiune parlamentară menține Guvernul României, parte a puterii executive, într-o situație incertă, fapt declarat contrar Constituției, prin decizii anterioare ale Curții Constituționale (Decizia nr. 1525/2010), deoarece afectează principiul stabilității activității Guvernului, dedus din dispozițiile art. 102 alin. (1) și art. 113 din Constituția României”, se arăta în sesizarea primului-ministru.
Premierul a precizat că ambele camere ale Parlamentului trebuiau convocate în sesiune extraordinară comună “la momentul inițierii moțiunii de cenzură”.