Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind Legea de organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Șeful statului a cerut instanței de contencios constituțional să constate că legea este neconstituțională în ansamblul său, pentru că încalcă mai multe articole din legea fundamentală.
Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat, cât și Camera Deputaților, în ședințe separate, dar în aceeași zi, pe 27 iulie, și a fost transmisă două zile mai târziu la Președinție, în vederea promulgării.
În sesizare se arată că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare. „Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, a precizat șeful statului.
În opinia șefului statului, s-a instituit, astfel, o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data alegerilor parlamentare. În acest fel, se poate ajunge la prelungirea mandatului actualului Parlament, în afara cadrului constituțional.
Conform reglementărilor în vigoare, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, anunțată public cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Executivului privind data alegerilor.
Președintele Klaus Iohannis a criticat și faptul că noua competență atribuită Parlamentului, cea de a stabili data alegerilor prin lege organică, nu este corelată cu celelalte dispoziții ale Legii nr. 208/2015.
”În acest sens, potrivit art. 103 alin. (1) lit. s) din Legea nr. 208/2015, una dintre atribuțiile Autorității Electorale Permanente este de a elabora și a supune Guvernului spre aprobare, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, data alegerilor și calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale. Or, având în vedere că asupra acestei dispoziții nu s-a intervenit, s-a ajuns în situația în care pentru aceeași operațiune, de stabilire a datei alegerilor, competențele aparțin mai multor autorități, ceea ce lipsește norma de claritate și previzibilitate, contrar exigențelor art. 1 alin. (5) din Constituție”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Iohannis.
DOCUMENT – Sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016: