Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în unanimitate, că nu a existat discriminare în cazul unui bărbat transsexual căruia instanțele naționale i-au respins cerere de a fi eliminată din certificatul său de naștere referirea la sexul atribuit la naștere sau de a-i fi eliberat un nou certificat de naștere. Curtea a stabilit că reclamantului nu i-au fost încălcate drepturile, mai ales că nu a putut demonstra că a suferit vreun dezavantaj ca urmare a deciziilor autorităților interne.
Acțiunea la CEDO a fost introdusă de un cetățean polonez de 53 de ani, care locuiește în Franța și care a suferit o schimbare de gen de la femeie la bărbat. În 1992, el a obținut o hotărâre judecătorească în Polonia în scopul de a-i fi modificat certificatul de naștere, printr-o mențiune în document care să indice această schimbare fizică. În plus, certificatul de naștere al fiicei sale din Franța îl indică ca tată.
În 2008 a solicitat autorităților poloneze să se elimine din certificatul de naștere mențiunea hotărârii judecătorești din 1992. În urma deciziilor a trei autorități administrative, un tribunal administrativ regional i-a respins cererea, aceeași decizie fiind luată de Curtea Supremă Administrativă în urma unui recurs în casație.
În această situație, trei ani mai târziu, reclamantul a solicitat instanțelor să-i fie eliberat un nou certificat de naștere în care să figureze doar ca bărbat. Nici de această nu a reușit, astfel că, invocând articolele 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) și 14 (interzicerea discriminării), s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, pe 18 noiembrie 2014. Reclamantul s-a plâns că certificatul său de naștere includea o referire la sexul pe care l-a avut la naștere și că a fost discriminat față de copiii adoptați, cărora li s-au eliberat noi certificate de naștere.
CEDO: Nicio consecință negativă
CEDO a remarcat că reclamantul a trăit ca bărbat, iar în certificatul său de naștere în format scurt și în documentele de identitate era indicat doar sexul bărbătesc (în urma operației suferite). În plus, certificatul de naștere cu toate mențiunile, în care era înscris și sexul avut la naștere, nu a fost accesibil publicului și a fost solicitat numai în circumstanțe rare. ”Curtea a avut în vedere importanța istorică a certificatelor de naștere originale și necesitatea de a garanta fiabilitatea înregistrărilor civile”, au explicat judecătorii CEDO.
Reclamantul nu a demonstrat nicio consecință negativă ca urmare a refuzurilor autorităților poloneze de a-i elimina din certificatul de naștere referirea la sexul avut la neștere. Curtea a hotărât că nu a fost încălcat articolul 8 – dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, pentru că autoritățile poloneze au acționat în limitele lor largi de apreciere („marja de apreciere”), realizând un echilibru între interesele relevante în cazul de față.
CEDO a mai apreciat că situația reclamantului și cea a copiilor adoptați nu erau suficient de asemănătoare pentru a argumenta că acesta a suferit o discriminare.