-a încheiat procedura de votare a proiectelor din programul de bugetare participativă pe anul 2023. În urma voturilor exprimate online și a voturilor din cadrul întâlnirilor cu cetățenii, au fost selectate 17 proiecte spre finanțare, suma totală alocată fiind de 1.463.000 de lei.
Sesiunea de bugetare participativă a început în acest an în luna iulie, iar de la mijlocul lunii septembrie, cetățenii au avut posibilitatea să voteze proiectul favorit în prima etapă online, iar în etapa a doua și fizic, în cadrul întâlnirilor organizate în cartierele orădene și la sediul administrației publice locale.
Astfel, între 11 – 18 decembrie, au fost organizate 10 întâlniri, iar după verificarea buletinelor depuse în urna de vot, au fost validate 107 buletine.
Selecția finală a proiectelor s-a realizat prin cumularea voturilor online (1.595 voturi) și a voturilor exprimate în cadrul întâlnirilor (107 voturi). Astfel, pe primele șapte poziții s-au clasat proiectele următoare:
1. Înlocuirea bustului din beton al poetului Petőfi Sándor cu o statuie din bronz și un soclu nou – 354 de voturi
2. Semafor cu temporizare pe Calea Aradului (zona Poliției Municipiului Oradea) – 223 voturi
3. Iluminare cascadă de la baza podului Sfântul Ladislau – 157 de voturi
4. Creștem siguranța în trafic pentru bicicliști, marcarea colorată a intersecțiilor pistelor de biciclete cu străzile sau trotuarele – 154 de voturi
5. Fântâni arteziene cu apă potabilă în parcuri și spații pietonale – 82 de voturi
6. Trecere de pietoni la Liceul Lorantffy Zsuzsanna și grădinița Bisericii Evanghelice – 82 de voturi
7. Decorarea picioarelor podului rutier peste intrarea Băile Felix-Oradea – 80 de voturi.
Cele 17 proiecte vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea, urmând a fi stabilite departamentele din cadrul Primăriei care le vor implementa. Fiecare proiect a putut obține o finanțare de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA.
Primăria Oradea le mulțumește, pe această cale, cetățenilor pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunității, pentru inițierea proiectelor, precum și pentru voturile exprimate atât online, cât și în cadrul întâlnirilor cetățenești.