Unii șoferi care au consumat alcool sau alte substanțe psihoactive și conduc un vehicul pe drumurile publice sunt puși în situația de a alege fie să li se preleveze mostre biologice fie să refuze o astfel de prelevare. Vă prezint câteva argumente pentru a decide de ce este mai bine să alegi să îți fie prelevate mostre biologice decât să refuzi.
Un prim argument este acela al limitelor de pedeapsă. În cazul în care ai comis infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (art. 336 Cod penal) pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda. În situația în care refuzi sau te sustragi de la prelevarea de mostre biologice (art. 337 Cod penal) pedeapsa este doar închisoarea de la 1 la 5 ani, fără să existe posibilitatea aplicării unei amenzi penale.
Un al doilea argument este acela că este posibil ca alcoolemia rezultată în urma analizelor de laborator să fie una redusă, sub limita legală de 0,80 g/l alcool pur în sânge și într-o astfel de situație fapta să nu constituie infracțiune, ci doar contravenție.
Un al treilea argument îl constituie posibilitatea ca, în cazul în care conducătorului auto i s-au prelevat două mostre biologice, la interval de o oră între ele, să solicite efectuarea unei expertize privind calculul retroactiv al alcoolemiei.
Este posibil ca în urma unui astfel de calcul să se stabilească că alcoolemia pe care a avut-o conducătorul auto în momentul în care a condus vehicului pe drumurile publice să fie una inferioară alcoolemiei pe care acesta a avut-o în momentul în care i-au fost prelevate mostrele biologice.
Al patrulea argument ar consta în posibilitatea ca, raportat la împrejurările concrete ale cauzei, persoana fătuitorului, gradul redus de alcoolemie, să nu se dispună o soluție de trimitere în judecată ci o soluție de renunțare la urmărire penală.
De asemenea, în cazul în care se dispune o soluție de trimitere în judecată, judecătorul poate dispune renunțarea aplicării pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, împrejurare în care conducătorul auto nu va fi condamnat penal și nu i se va anula permisul de conducere.
Răzvan Doseanu – avocat coordonator al Societății de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”