Protejarea familiei creștine. Reprezentanții isericilor au făcut lobby pentru o politică la nivel național care să aibă în centru familia creștină.
<Mulțumesc doamnei ministru Natalia Intotero pentru prezența azi la întâlnirea cu reprezentanții tuturor cultelor religioase desfășurate la Palatul baroc al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea.Felicitări tuturor reprezentantilor cultelor din Oradea pentru participarea la această dezbatere și in mod special Preasfințitului Laszlo Bocskei, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare, care a avut inițiativa de a organiza această întâlnire>, a spus parlamentarul Ioan Mang, care e un cunoscător a ceea ce se întâmplă în sânul Bisericii Ortodoxe, e parte din fenomen.
<Ce bucurie să văd aproape toate cultele religioase la aceeași masă! M-am întâlnit astăzi la Oradea cu reprezentanții cultelor și m-am bucurat să aflu că astfel de întâlniri au loc aici mereu, că bisericile din județul Bihor au o colaborare veche și constantă, indiferent de cultul pe care îl reprezintă, pentru a face bine comunității. Mi-au vorbit despre proiectele pe care le desfășoară fiecare, chiar dacă din modestie și smerenie nu au obiceiul de a le face publice: cămine de bătrâni, grădinițe, centre pentru copii, dar și programe prin care se încurajează adopțiile sau sunt ajutate persoanele din comunități vulnerabile. Am discutat și despre greutățile cu care se confruntă: multă birocrație, legislația care se schimbă mult prea des și este interpretabilă, tergiversarea dosarelor în instanță care privesc situații particulare simple ale unor persoane vulnerabile.
I-am îndemnat pe reprezentanții cultelor să popularizeze programele de creditare guvernamentale Student Invest și Family Start dar și să facă parteneriate cu primăriile pentru a depune proiecte pentru accesarea de fonduri din PNRR în scopul deschiderii de centre de zi. Îi mulțumesc Excelenței Sale László Böcskei, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare, pentru organizarea acestei întâlniri extrem de constructive și tuturor participanților pentru deschidere și sinceritate.Mulțumesc de asemenea și colegilor parlamentari Ioan Mang, Rozália Biro și Szabo Ödön pentru invitație si implicare. Astăzi am dovedit încă odată că muncind împreună putem face schimbări notabile și să unim oameni care, deși la prima vedere sunt diferiți, au cu toții aceleași scopuri nobile>, a spus ministrul Natalia Intotero.
Dezamăgită de bănci
Ce avea să constate ministrul dincolo de programele generoase? Că băncile nu se implică în aceste programe. <După întâlnirea cu cultele religioase am intrat la întâmplare într-una dintre băncile din Oradea care oferă creditele guvernamentale Student Invest și Family Start, pentru a vedea la fata locului cum funcționează aceste programe. Recunosc că am fost dezamagită de atitudinea angajaților și de faptul că mi-au spus că nu mai au fonduri, deși încă nu au fost consumați toți banii disponibili alocați în acest sens. Fac pe aceasta cale un apel la seriozitate și sinceritate către băncile implicate în acest program.
Ziua s-a încheiat în Parohia Ortodoxă Paleu, unde am vizitat o minunată casă de tip familial. Aici, 11 copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani sunt îngrijiți cu atenție și multă dragoste. Au zi de zi activități menite să îi pregătească pentru viață, iar părintele Vasile-Cosmin Popa, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, DGASPC şi Consiliul Judeţean Bihor, se îngrijește ca tinerilor să nu le lipsească nimic. Ii felicit pe toți cei care se îngrijesc zi de zi pentru ca acești copii să aibă o viață bună într-o casă în care se simt ca și într-o familie>, a povestit ministrul.
Episcopul Bocskei a atras atenția asupra faptului că bisericile au stat unite și stau să protejeze sfințenia familiei, că o societate nu poate fi sănătoasă decât atunci când familiile sale sunt sănătoase. PS Bocskei i-a cerut ministrului să sprijine eforturile bisericilor pentru o comunicare mai eficientă și eficientă între instituțiile statului și biserici, pentru a ajuta la dezvoltarea structurilor, infrastructurilor care pot ajuta la îngrijirea nu doar a familiilor, ci și a celor care locuiesc la periferie, a săracilor, a bătrânilor, a celor fără adăpost și în adoptarea legii pe acest subiect.
<Când vrem să ridicăm oamenii defavorizați, să le susținem familiile, să organizăm activități sociale, Omul ar trebui să fie în centru și nu birocrația >, a spus László Böcskei.