Fasolea, uleiul, făina și pâinea au fost produsele care s-au scumpit cel mai mult la final de 2020. În schimb, în decembrie prețul cartofilor s-a prăbușit cu aproape 30% față de aceeași lună a anului precedent, în timp ce fructele exotice și citricele s-au vândut la valori ușor mai mici decât în urmă cu o lună. Totul în contextul în care și rata inflației a cunoscut o scădere. Datele au fost anunțate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Potrivit INS, preţurile de consum în luna decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, au crescut cu 2,1%. Cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare (+3,24%). Creșterea cea mai mare s-a înregistrat la fasolea boabe si alte leguminoase (+18%), în timp ce uleiul comestibil a fost mai scump cu 7,55%, iar făina cu 7,36%.
Prețuri mai mari în decembrie 2020 față de anul precedent au fost consemnate la fructele proaspete, brânză, preparatele din carne și conservele din carne pâinea și carnea de porc. La polul opus s-au situat cartofii, cu o scădere a prețurilor de 28,5% și citricele (-4%).
În cazul mărfurilor nealimentare, scumpiri s-au înregistrat în cazul țigărilor (+8%) și al articolelor de igienă și cosmetice (+3%).
În timp ce combustibilii și gazele s-au ieftinit ușor, serviciile au cunoscut o creștere a prețurilor, acest lucru fiind consemnat și în cazul restaurantelor și cafenelor.
Institutul Național de Statistică anunță o ușoară scădere a ratei anuale a inflației. Datele oficiale arată că în decembrie 2020 aceasta a fost de 2,06%, față de 2,14% în luna noiembrie.
DOCUMENT – Evoluția prețurilor de consum în luna decembrie 2020