5 proiecte au fost selectate la cea de-a X-a ediție a Bursei talentelor. Acestea urmează să fie finanțate.Bursa Talentelor este programul prin care susținem dezvoltarea de proiecte cu impact în comunitatea din Oradea, din județul Bihor. Cum? Oferim sprijin financiar și mentorare în implementarea unor idei care aduc o îmbunătățire a calității vieții locuitorilor din județul Bihor în domenii precum: educație, mediu, sănătate, social, cultură, digitalizare,
<Proiectele fie răspund unor nevoi ale societății în care trăim, fie vin cu un plus de valoare. Cele 5 proiecte au în vedere activități culturale desfășurate în mediul rural, psihologie sportivă, muzicoterapie pentru persoane cu dizabilități și crearea de deprinderi gospodărești în rândul copiilor și tinerilor cu dizabilități intelectuale>, explică directorul Lumini’a Popa de la Fundația Comunitar[ Oradea.
Cele 5 proiecte care urmează să fie implementate în anul 2024 au în vedere activități culturale desfășurate în mediul rural.
1. Teatrul de copii, proiectul „Teatrul vine la tine!”
2. Asociația ZILE Colorate, proiectul „Festivalul Zielelor Colorate”
3. Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, proiectul „Casa de la Școală”
4. Proiectul „Prin muzică creăm comunitate!”
5. „Dincolo de fizic!”
„Teatrul vine la tine” este proiectul Asociației Culturale Teatrul de Copii prin care arta teatrală va ajunge în mediul rural. Publicul țintă al acestor spectacole este reprezentat de seniorii din mediul rural, care nu au acces la activități culturale în proximitatea lor. Același proiect propune și interconectarea între generații. Spectacolele de teatru vor fi jucate pentru un public format în mare parte din vârstnici dar și din tineri între 11-18 ani din aceleași comunități rurale. Coordonatorii de proiect estimează un număr de 500 de beneficiari participanți la cele 5 spectacole de teatru care vor avea loc în Suplacu de Barcău, Gepiu, Tinca, Tulca, Vadu Crișului din județul Bihor. Pentru ca acest proiect să fie realizabil, Asociația Culturală Teatrul de Copii are nevoie de 19.258 Lei.
„Prin muzică creăm comunitate” este proiectul prin care se va înființa un ONG care va oferi servicii de muzicoterapie persoanelor cu dizabilități precum sindrom down, autism sau scleroză multiplă. Scopul acestui viitor ONG este să ofere unui număr de circa 35 de adulți cu dizabilități posibilitatea de a avea acces la activități creative sau terapii gratuite, oportunități de care au parte tot mai puțin după împlinirea vârstei de 18 ani. Activitățile de muzicoterapie pe care le va oferi ONG-ul vor facilita comunicarea în rândul beneficiarilor și vor crește calitatea vieții lor sociale. Muzicoterapia va contribui și la incluziunea socială în rândul oamenilor fără dizabilități care vor putea participa și ei la sesiunile de grup. Pentru ca acest ONG să poată fi înființat și să dispună de toate instrumentele necesare pentru a face muzicoterapie, are nevoie de 14.954 Lei.
„Festivalul Zilelor Colorate” este proiectul Asociației Zile Colorate care presupune organizarea unui festival de teatru pentru comunitatea din Suplacu de Barcău. Asociația își desfășoară activitatea în această comunitate, unde a reușit de-a lungul timpului să construiască un mediu propice pentru activități destinate mai multor categorii de vârste. Festivalul Zilelor Colorate este menit să faciliteze conexiunea între generații, dar și accesul la activități culturale. Pentru ca festivalul să aibă loc, Asociația va ridica un amfiteatru din finanțarea obținută și va organiza evenimentul de care se vor bucura aproximativ 180 de copii, adolescenți și adulți din comuna Suplacu de Barcău și din satele învecinate. Pentru acest proiect este nevoie de 15.000 Lei.
Dincolo de fizic este proiectul unor tineri liceeni care promovează importanța mentalului în lumea sportului. Proiectul promovează înțelegerea aspectelor psihologice și mentale importante pentru un sportiv amator sau profesionist. Pentru a pune accentul pe ceea ce se întâmplă la nivel psihologic, proiectul propune organizarea unui workshop cu personalități sportive, sesiuni de mindfulness, precum și activități sportive cum sunt meciurile de fotbal sau alergarea. Proiectul se adresează atât copiilor și tinerilor, precum și adulților. Dincolo de fizic are nevoie de suma de 12.268 Lei.
„Casa de la Școală” este proiectul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 din Oradea. Proiectul are în vedere transformarea spălătoriei școlii într-o mini-garsonieră care să imite spațiile dintr-o casă și organizarea unor activități gospodărești menite să îi învețe pe beneficiarii copii cu CES să se adapteze mediului în care trăiesc și să își creeze deprinderi utile în viața de zi cu zi, care să-i ajute la maturitate. „Casa de la Școală” se va adresa unui număr de circa 140 de copii și elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea, precum și altor copii și elevi cu dizabilități intelectuale grave, severe și/sau asociate, moderate sau ușoare din Oradea. Pentru ca acest spațiu să poată fi realizat, proiectul are nevoie de 15.516 Lei.
Aflați mai multe despre proiectele înscrise la Bursa Talentelor aici: https://shorturl.at/cqswM