Material realizat de Ionel Manole, avocat Baroul Bihor
Motto: Do not obey in advance! ”Un om este mai important decât un text de lege.”
Psihodrama (sceneta) B: PERCHEZIȚIA DOMICILIARĂ (procedeu probatoriu)
Anchetatori: ”Predați tot ce dețineți nelegal, altfel intrăm în casă și ridicăm noi.”
Răspunsul iedului junior: Mi casa NO es tu casa! (traducere liberă: În casa mea intri doar cu mandat, dacă vii neinvitat!)
Zilnic, zeci de echipe de polițiști specializați se prezintă în modul descris mai sus la ușa unui imobil al cărui proprietar/chiriaș este deseori o altă persoană decât cea căutată de poliție. (De exemplu, percheziția poate fi efectuată și la locuința unui martor ori a unei rude a suspectului, o locație unde se bănuiește că se ascund persoane căutate ori bunuri care provin din infracțiuni, etc)
Atenție! Chiar și în cazul în care persoana al cărei spațiu privat urmează a fi percheziționat este de acord cu desfășurarea procedeului probatoriu, este necesară existența unui mandat de la judecător!
Ipoteza a – Dacă nu există un mandat de percheziție: (în primul rând cereți să vi se înmâneze o copie a mandatului emis de judecător)
a.1 Aveți de-a face cu o tehnică de anchetă, dumneavoastră, ca proprietar/chiriaș/comodatar al locuinței, neavând obligația de a permite accesul polițiștilor/procurorilor în imobil. Această atitudine nu poate fi echivalată cu uzata sintagmă că ”ați avea ceva de ascuns.” Nu vă lăsați manipulați! Mama v-a învățat să nu deschideți ușa lupului. Chiar dacă are voce de soprană.
a.2 Un alt drept fundamental este acela de a nu preda înscrisuri sau obiecte aflate în imobil, care v-ar putea incrimina.
a3. Dacă vi se cere imperativ să însoțiți organul judiciar la sediul poliției: întrebați mai întâi în ce calitate, deoarece un martor trebuie să fie în primul rând citat legal, și doar dacă nu se prezintă în mod nejustificat poate fi adus pe baza unui mandat de aducere (”cu forța”). Se mai folosesc în practică afirmații persuasive precum: ”Aveți o reclamație la noi și trebuie să veniți să o lămurim.” NU, nu trebuie! ”Show me the summons!” (”Să văd citația”, ca să îl parafrazăm pe Tom Cruise).
Nu există în procedura penală conceptul de ”persoană reclamată”. Cereți să vă predea o citație/înștiințare în care să menționeze numărul dosarului/lucrării penale/reclamației scrise (faimoasele R.S.-uri ”clasate” intern, adică ocolind Parchetul) și apoi veți discuta cu avocatul dumneavoastră.
Iar dacă ați comis o contravenție, să vă predea procesul-verbal de constatare pe care îl puteți ataca la judecătorie. Nu aveți obligația nici în acest caz să dați declarații scrise sau verbale, neasistat de avocat (vor fi folosite doar împotriva dumneavoastră). Cereți simplu să consemneze că aveți obiecțiuni,indiferent ce faptă ar fi constatat.
Ipoteza b – Există un mandat de percheziție:
b.1 este obligatoriu să vi se înmâneze o copie a mandatului emis de judecător; Verificați dacă adresa din mandat coincide perfect cu adresa dumneavoastră;
b.2 Puteți solicita să participe un avocat, caz în care începerea percheziției se amână până la sosirea acestuia (avocatul este așteptat cel mult două ore).
b3. Atenție! Se pot ridica la percheziție numai obiectele și înscrisurile care au legătură cu fapta pentru care a fost începută urmărirea penală (și cele deținute nelegal – arme, droguri (fără rețetă), chiar unele înscrisuri etc)
De exemplu, dacă urmărirea penală este începută pentru evaziunea fiscală privind societatea XXX, doar documentele legate de această societate pot fi ridicate, nu orice înscrisuri sau obiecte (ștampile, etc, care vizează alte societăți sau persoane) care pot servi ulterior la extinderea cercetărilor pentru alte fapte, pentru care nu există o sesizare în dosar la momentul percheziției.
Cum recita Minulescu: ”Ascultă, privește și TACI! (…) Tu pune-ţi lacăt la gură!” Și cheamă-ți avocatul!
Poate acesta este cel mai important lucru pe care îl spun azi: Să ai încredere în strategia de apărare a avocatului tău!
CITIȚI și Tehnici (secrete) de anchetă. Ce să (nu) faci | Cum construiește un avocat harta mentală a dosarului (cam ca o hartă rutieră…) | Cele 7 greșeli fundamentale pe care vrei să le eviți (când ești chemat ca martor la Poliție sau Parchet)
Comments 5