Comisia nr.1 Procurori – Legislație și cooperare interinstituțională din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit, luni, ce se întâmplă în cazul posturile de conducere de la nivelul unui parchet de pe lângă judecătorie sunt vacante și nu pot fi ocupate prin delegare. Decizia vine în urma solicitării prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov de exprimare a unui punct de vedere cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 92 alin. (3) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Comisia nr.1 Procurori – Legislație și cooperare interinstituțională a decis, cu majoritate, că în acest caz, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal are posibilitatea de a desemna prin ordin un procuror din cadrul respectivei unități de parchet care să exercite atribuții administrative.
În cuprinsul ordinului trebuie menționate atribuțiile administrative care să fie exercitate de procurorul cu funcție de execuție. Prin ordin nu pot fi prevăzute atribuții care implică actele procedurale.
Într-o opinie minoritară s-a apreciat că prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal nu poate desemna prin ordin un procuror care să exercite atribuții administrative.
Articolul invocat: art. 92 alin. (3) din Legea 304/2004 – Procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel și prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale exercită și atribuții de coordonare și control al administrării parchetului unde funcționează, precum și al parchetelor din circumscripție.