Petroniu Florea, a fost suspendat din funcţie anul trecut în cadrul unei şedinţe a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.Măsura a fost luată după ce, în luna octombrie, procurorii au deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Preoţii şi credincioşii din Sălaj îi cer Mitropolitului Clujului schimbarea din funcţie a episcopului Petroniu Florea Sălăjanul, fost şef în Episcopia Ortodoxă a Oradiei.Eparhul Sălajului este acuzat de o atitudine nepotrivită cu funcţia de părinte spiritual al eparhiei. „Comportamentul său este dictatorial, iar unii preoţi au fost pedepsiţi pe nedrept cu dojane arhiereşti sau canon la mănăstire”, se menţionează în memoriu înmânat Mitropolitului Clujului. Episcopul Petroniu este acuzat că îşi vopseşte, din cochetărie, părul şi barba, că nu mai sărută icoanele după pandemia de Covid-19 şi că nu a participat la slujbe importante precum Liturghia Darurilor din Postul Mare.Şi mai grav, protestatarii l-au acuzat pe episcop de faptul că a încetăţenit între preoţi obiceiul să îi dea bani dacă îi vizitează în parohii, şi-a numit consilieri ca să îi poată instala fără concurs preoţi la oraş şi, avid de îmbogăţire, a instituit taxe periodice.„PS Petroniu nu este fiu al Sălajului, astfel încât să fie nativ împletit cu viaţa judeţului, suntem siguri că ar putea găsi un loc unde să îşi poată regândi obiectivele, viaţa. Rămânerea sa în continuare în judeţul nostru ar însemna un adevărat dezastru duhovnicesc şi pentru credincioşi, şi pentru preoţi!”, spun autorii memoriului.
A fost nevoie chiar de prezența Mitropolitului Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei, în mijlocul credincioșilor, pentru a lămuri, într-o oarecare măsură, situația creată.
O ultimă dezbatere între prelatul bisericii și credincioșii sălăjeni a avut loc duminică, la Șimleu Silvaniei, IPS Andrei transmițându-le acestora că este nevoie de răbdare ca lucrurile să se facă cum trebuie.Avocatul Bogdan Ilea a făcut dezvăluiri peste dezvăluiri despre imensa avere faraniotă a Episcopului Sălajului, PS Petroniu Florea.După ce deja s-au scris foarte multe articole despre ilegalități și bani necurați prin care Episcopul Petroniu a adunat o avere colosală, deținând zeci de imobile în Zalău, Cluj și Târgu-Mureș, zilele acestea au apărut primele imagini cu vilele de lux din Zalău.„Averea Episcopului Sălajului” a fost principalul subiect dezbătut în ultimele luni atât în presă, cât și în rândul credincioșilor, eparhul Sălajului fiind acuzat că deține mai multe proprietăți atât în județ, cât și în alte zone din țară.Vila de lux de pe strada Anton Pann din Zalău, construită într-o zonă liniștită a orașului este impunătoare ca pentru un faraon. Are etaj, porți din fier forjat și o suprafață utilă de sute de metri pătrați. Vila valorează peste 250.000 euro având în vedere prețurile afișate pe site-urile de imobiliare.Ce se întâmplă sau ce se va întâmpla cu averea Episcopului este întrebarea care a apărut în ultimele luni pe buzele enoriașilor din diverse parohii.Purtătorului de cuvânt al Episcopiei Sălajului, Pr. Claudiu Nechita, a transmis redacției graiulsalajului.ro un Testament lăsat de Episcopul Petroniu, pe numele său Petru Florea, încă din anul 2021 cu privire la averea acestuia. Printre altele, în documentul respectiv este specificat faptul că Episcopul lasă Episcopiei Sălajului, după decesul său, „întreaga avere mobilă și imobilă ce se va găsi în patrimoniul meu la data decesului, înțelegând să desemnez Episcopia Sălajului legatară universală”. <Subsemnatul FLOREA PETRU,…, dispun prin prezentul testament, următoarele: Las EPISCOPIEI SĂLAJULUI, cu sediul în municipiul Zalău, strada Avram lancu nr. 29, jud Sălaj, cod de înregistrare fiscală nr. 23718060, întreaga mea avere mobilă şi imobilă ce se va găsi în patrimoniul meu la data decesului, înţelegând să desemnez EPISCOPIA SĂLAJULUI legatară universală (…) Am luat cunoştinţă de dispozițiile art. 1088 Cod civil cu privire la întinderea rezervei succesorale a moştenitorilor, declar că sunt necăsătorit, nu am copii, am un părinte în viață și totodată declar că nu am alți moştenitori rezervatari.
Acest testament a fost întocmit cu respectarea art. 1044 Cod civil, a fost dictat de subsemnatul notarului public, care s-a îngrijit de scrierea actului, a fost citit subsemnatului de notarul public, iar subsemnatul declar că prezentul testament reprezintă ultima mea voinţă.
Subsemnatul precizez că mi s-au pus în vedere prevederile art. 1043 alin. (2) din Codul civil, potrivit cărora pot fi asistat în cadrul procedurii de autentificare a testamentului de către 2 (doi) martori iar subsemnatul declar că doresc să fiu asistat.
se arata în testament.Prezentul testament se înregistrează pe cheltuiala subsemnatului în Registrul naţional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNNEL)”, scrie în documentul autentificat la notar la data de 15 aprilie 2021, ora 15.20>