Anunțul încetării activității în piețele care funcționau în spații închise a determinat autoritățile locale să caute soluții pentru ca producătorii să aibă unde să-și vândă marfa. S-a recurs la scoaterea geamurilor ori îndepărtarea pereților de tablă sau plexiglas pentru ca piețele închise să devină piețe deschise și să nu fie supuse noilor restricții în vigoare de luni. Totul în condițiile în care aproximativ 50-60% din producţia românească de fructe şi legume este vândută în pieţele ţărăneşti organizate în centrele urbane şi la poarta fermei, arată datele Ministerului Agriculturii, citate de zf.ro.
În Oradea, primarul Florin Birta a anunțat, sâmbătă, că se va găsi o soluție pentru ca piețele agro-alimentare să rămână deschise. Luni dimineață angajații Administraţiei Domeniului Public au trecut la treabă.
În timp ce în cazul unor piețe, precum cele din cartierele Nufărul sau Decebal, au fost date jos geamurile laterale din plexiglas, în piața Cetate au fost înlăturați pereții metalici.
”Pe lângă aceasta, am lăsat doar două intrări în fiecare piață, cu două fluxuri – intrare și ieșire. Am postat câte un coleg care verifică dacă cei care vin în piață poată mască și, dacă o poartă, o face regulamentar. La fel, verificăm și dacă vânzătorii din piețe poartă mască”, a explicat Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.
Și în alte localități din Bihor piețele au rămas deschise, după ce edilii au decis înlăturarea unor elemente de construcție. De exemplu, la Tinca, piața agro-alimentară funcționează după programul obișnuit, luni fiind și zi de târg.
”La noi piața este în aer liber, iar închiderea pieței ar genera supra-aglomerarea magazinelor. Așadar, am decis să desființăm panourile laterale, iar oamenii s-au adaptat. Noi trebuie să ne protejăm producătorii, ei duc marfă și în supermarketuri, dar nu vând la fel ca și în piețe”, a declarat, pentru BihorJust, primarul din Tinca, Teodor Coste.
Și în piața din Aleșd a fost luată aceeași măsură a demontării panourilor laterale. Deși sunt obligați să stea în frig, comercianții s-au resemnat și au acceptat măsura, în condițiile în care singurul lor venit este adus de vânzarea produselor agroalimentare.
Piețele agro-alimentare rămân deschise și la Beiuș și Marghita, la fel ca în toate localitățile în care funcționează în spații deschise.
Administratorii de piețe: Producătorii rămân fără locurile în care își vând produsele
”(Închiderea piețelor) Este o măsură greșită. Nu suntem de acord, pentru că producătorii rămân fără locurile în care să-și vândă produsul, de asemenea, comercianții care își desfășoară activitatea în piață rămân fără sursă de venit și, nu în ultimul rând, populația este lipsită de produse pe care le puneau aceștia la vânzare. Trebuie să mai ținem cont de faptul că oamenii care se aprovizionează din piața respectivă vor merge în altă parte și vor aglomera o altă unitate de vânzare, pentru că oamenii trebuie să-și cumpere de mâncare”, a declarat Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România, potrivit Libertatea.
Potrivit datelor citate de zf.ro, peste 50% din producţia anuală de 5 milioane de tone de fructe şi legume româneşti se vinde în pieţe.