Bihorenii s-au înfiebântat când au văzut așa- numita hartă a binelui, un demers al jurnalistului Alex Nedea menit să-i încurajeze pe pacienți să nu mai dea șpagă. Fiindcă fenomenul e întreținut atât de medici, cât și de pacienți. Mulți oameni nu au înțeles că această hartă nu e decât un demers jurnalistic și că nimic din ceea ce e prezentat acolo nu are nici măcar relevanța unui sondaj. În primul rând, foarte puțini oameni au cunoscut demersul și fiecare și-a exprimat mulțumirea sau nemulțumirea pentru un anumit moment. Și nimic din ce e acolo nu are valoare de absolut. Pentru a-și exprima opinia, bihorenii au intrat inclusiv pe pagina managerului Gheorghe Carp care are și explicații de ce e Oradea parte a acestui demers: a făcut cursuri cu medicii. În schimb sunt și oameni care au reacționat negative. „Faceți, dle Alex Nedea și o hartă a incompetenței doctorilor din Oradea care ne-au îngropat pe cei dragi! Doar atunci ați avea și aprecierea mea„, spune Mariana Mangra.
„Tot respectul pentru cadrele medicale de la spitalul municipal Oradea, în mod special pentru domnul doctor Dănuț Dejeu ! In luna iulie am fost operată (histerectomie totală) de d-l doctor. Am intrat la dânsul in birou cu plicul, (și chiar merita) mi-a spus așa ,,nici nu poate fi vorba despre așa ceva” și nu a luat nimic de la mine.Dumnezeu să-l binecuvînteze, să-i dea multă sănătate și putere de lucru.La fel doctorița anestezistă, nu îi știu numele dar o tânăra foarte drăguța mi-a explicat tot, nu a luat nimic, Dumnezeu să-i răsplatească.Tot respectul pentru asemenea OAMENI.La fel tot personalul, asistente, infirmiere…Eu spun și recomand la toată lumea asemenea doctori și spitalul cu toate condițiile.Fiți binecuvîntați ! „, a spus doamna Maria Holhoș.
Florica Sunas spune, tot pe pagina dr Gheorghe Carp că a fost internată cu soțul la Spitalul județean de urgență din Oradea,prin anul 2008, „la domnul doctor Dușe,un om extraordinar,am intrat după operație la dânsul în cabinet să vorbim despre cum a decurs operația,ce urmează după,am încercat să îi dau o mica atenție ,dara refuzat, mi-a spus că noi avem mult mai multă nevoie de acei bani decât dânsul, că își face cu drag treaba,e plătit pentru ce face…alții,ne- au luat bani pentru un simplu pansat„.Sunt oameni care sugerează că lista doctorilor de bine e incompletă. „Lipsește un nume pentru spitalul de urgență sectia ortopedie : Gheorghe Alexandru Farago „, e opinia altui orădean. Un altul susține: „Doctor Szilagy Gheorghe, ortopedie spitalul județean Oradea ,ar trebui să fie pe listă! Om deosebit și cu multă afecțiune față de pacienți! „Nicoleta vine cu o altă completare: „Lipseste de pe această listă numele domnului doctor chirurg BERARU ILIE de la Spitalul de Urgența ORADEA . Multumesc lui Dumnezeu pentru că fetița mea a avut șansa să îl întâlnească pe domnul doctor la urgențe chiar înainte de Crăciun, îi mulțumesc pe această cale din suflet pentru felul cum a fost tratată si operată fetița de dansul, pentru profesionalismul acestui medic care îmi zicea la telefon că și-a facut doar datoria . Eu ca mama nu am întâlnit în toata viața mea un om așa deosebit cu multă afecțiune pentru pacienși si cu un așa caracter ca acest medic și în special așa un medic . Nu pot prin cuvinte să îi mulțumesc îndeajuns , Dumnezeu să îi dea sănătate și succes în tot ceea ce face„.
“Harta binelui “ este o expresie cam forțată
Oana crede că “Harta binelui “ este o expresie cam forțată „Sunt doar niște oameni plătiți ca să își facă meseria.Nu este ceva ieșit din comun.La fel de bine se poate face “harta binelui” la mecanici auto, instalatori, coafeze, dansatoare,bucătari,patiseri„.„Păi, nu stiu ce să zic. Pe aceeași dr.M.S. eu am experimentat-o ca pe o persoană total lipsită de empatie, în cazul tatălui meu, care a murit în timp ce era internat pe secția dansei. Lipsa totală de amabilitate, de înțelegere, de orice ar fi fost normal în “facilitarea” despărțirii de un bolnav în stadiu terminal …… Tot sistemul e putred, toata “harta” aceasta mi se pare forțată…… din păcate medicii nu mai sunt “oameni”. Nu îi învață nimeni cum să o facă„, spune Oana.
„Respect pentru doctorii serioși, profesioniști! Rușine nemernicilor în halate albe ! Sunt și pentru ăștia criterii? Unde au învățat fiecare-Oradea. Cluj. Timișoara. Ce examene au dat pentru posturi? Subiectiv-bolnavul zice bine până se întâmplă ceva. Sau unii au datorie morală la cineva pe care îl aplaudă public. Creștinism-nu ne lăudăm noi ci cel de sus iar succesul este al echipei. Spuneau unii într o emisiune TV-în instituții de orice fel toți sunt numiți politic. Și atunci? Fără competiție nu evoluăm.. Și doar bolnav să nu fii în România„, e opinia unui alt pacient.