Chiar dacă suntem în plină pandemie, românii continuă să plece în străinătate pentru a munci. Mulți dintre ei neglijează avertismentele autorităților de a se informa în legătură cu locul de muncă pentru care optează, iar când ajung acolo este prea târziu.
În sprijinul românilor care merg să muncească în afara țării, Inspecția Muncii a început o campanie de conștientizare la nivel național. Una dintre recomandări este ca persoanele care doresc să plece în străinătate să fie atente la cei prin intermediul cărora găsesc locurile de muncă disponibile.
Recomandări:
- să nu accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau prin intermediul anunţurilor on-line;
- să verifice dacă agenţiile care oferă loc de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă;
- să nu semneze niciun document fără să-i cunoască conţinutul și fără să-l înțeleagă;
- să solicite un exemplar al contractului individual de muncă redactat în limba română și semnat înainte de plecarea din România;
- să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanţii sau cheltuieli de transport neefectuat;
- să nu cedeze nimănui dreptul de a încasa banii pentru munca prestată;
- să nu îşi asume să muncească 24 de ore din 24 și să cunoască faptul că dreptul la odihnă este reglementat prin lege.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, au semnat, marţi, un protocol de colaborare care are ca obiectiv informarea şi protejarea cetăţenilor români care muncesc sezonier în afara ţării. Protocolul urmează să intre în vigoare până pe 1 ianuarie 2022, cu posibilitatea prelungirii valabilităţii sale.
Astfel, se pregătește un plan comun ce va permite o cooperare mai eficientă între cele două instituții pentru realizarea cu operativitate a schimbului de informaţii, pentru informarea şi protecţia românilor care vor să lucreze în străinătate.