Florin Cîțu , ministrul Finanțelor Publice, a subliniat că se așteaptă ca economia românească să revină rapid după ridicarea stării de urgență, mai ales că sectorul privat i-a demonstrat că are capacitatea de a se reinventa în acest context al crizei epidemiologice.
„Cine știa să facă afaceri înainte, a știut cum să o facă și în perioada crizei și va ști să o facă și după ridicarea stării de urgență. Cei care au pariat pe segmentul sanitar/sănătate vor ieși în față”, a comentat Cîțu, duminică seara, într-o emisiune la Digi24.
Cetățenii aflați în șomaj tehnic, peste 600.000 de persoane, vor beneficia de această formă de plată din partea statului doar strict pe perioada stării de urgență.
Activitățile se vor relua gradual după 15 mai. Sectorul HoReCa va rămâne închis și după această dată. Floria Cîțu a răspuns evaziv la întrebarea ce vor face angajații aflați în șomaj tehnic din acest sector.
„Tocmai de aceea am pregătit instrumentul IMM Invest pentru a se putea face tranzitul de la perioada de criză. Firmele vor avea nevoie să angajeze oameni după ce vor accesa banii din acest program, nicidecum să-i țină în șomaj tehnic. Vă dau un exemplu, am vorbit cu retaileri care caută să angajeze 10.000 de oameni. IMM Invest va injecta bani serioși, peste 400.000 de firme vor avea acces. Apoi mai gândit un produs similar, cu EximBank, pentru a oferi subventii cu dobanzi, cu garantii de la stat”. „Această criză are și o parte bună. Pentru că-i va elimina pe cei care înainte se foloseau de sistemul de stat, care nu erau buni platnici, sau care încercau să fenteze statul. Pe perioada crizei financiare ne-am străduit să sprijinim pe toată lumea, să oferim măsuri care să-i ajute pe toți. Însă după ce trece criza, gata, măsurile de sprijin vor fi direcționate doar spre sectorul care produce. Spre acele companii care au capacitate să absoarbă forță de muncă și să genereze venituri statului”, a spus Florin Cîțu.