Clădirea creșei are o suprafață de 2.400 de mp, fiind construită pe un teren viran în suprafață de circa 7.000 mp, pus la dispoziție de Primăria Oradea, din care în jur de 3.500 mp este amenajat un parc cu spații verzi și locuri de joacă.Creșa de 110 locuri din Cartierul Nufărul este prima creșă mare realizată în țară prin Programul de construire creșe ‘Sfânta Ana’, lansat în 2021 de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, în mandatul precedent. Până la sfârșitul anului, trebuie să fie predate beneficiarilor cel puțin 75 de creșe. Cseke a propus prin programul sau construirea a 490 de creșe în țară, pentru a stimula natalitatea. Cu această creșă finalizată, Oradea ajunge la o mie de locuri disponibile în cele 16 creșe din oraș.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a predat sâmbătă Primăriei Oradea două investiții realizate în municipiu și anume Baza sportivă de tip 1 de pe strada Clujului și prima creșă mare din țară, de pe strada Ion Irimescu nr. 5, finanțate de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, respectiv prin PNRR.
‘Baza sportivă de tip 1 e o investiție care s-a derulat mai greu, din anul 2022, s-a lungit cam mult, dar am ajuns la final, ceea ce este important. Beneficiarul căruia îi predăm azi baza sportivă este Primăria Oradea. E o bază sportivă formată dintr-un teren de fotbal și un teren multifuncțional, pentru handbal, baschet, volei și tenis, cu gradene de 500 de locuri, cu spații administrative, vestiar și locuri de parcare. O investiție de 7,2 milioane de lei, finanțată din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării. Condițiile sunt civilizate și moderne’, a declarat Cseke Attila.
Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a menționat că va fi o bază sportivă complexă, mai ales că, pe lângă această investiție a CNI, Primăria Oradea a reabilitat vechiul Stadion Motorul, unde a fost construită o clădire cu o suprafață utilă de 265 mp, cu vestiare, sală de fitness, teren cu gazon natural, nocturnă, un foraj propriu de apă, aspersoare etc. Valoarea investiției din bugetul local este de circa un milion de euro.
Baza sportivă va fi predată, începând de luni, către clubul de fotbal FC Bihor, care o va administra atât pentru echipa mare, cât și pentru copii și juniori.În județul Bihor, asemenea baze sportive, de tip 1, se mai construiesc la Marghita, Beiuș, Salonta, Sânmartin, care sunt în execuție, iar o alta a fost finalizată în comuna Biharia.
‘Toți constructorii trebuie să se mobilizeze..
‘Este prima creșă mare cu 110 locuri din țară care se predă autorității locale ca beneficiar. Celelalte șapte creșe care s-au predat până acum sunt creșe mici sau medii. Problema demografică a României este una stringentă, iar acest program guvernamental ajută familiile și tinerii, constituind un sprijin concret în infrastructura antepreșcolară, pentru a oferi condiții moderne și sigure pentru copii între zero și trei ani’, a precizat ministrul Cseke Attila.
‘Toți constructorii trebuie să se mobilizeze, este o finanțare din PNRR. Nu sunt și nu vor fi – garantez – probleme cu finanțarea pe construirea de creșe. Garantez că facturile se vor plăti la timp, dar trebuie cu toții să ne mobilizăm, astfel încât sfârșitul anului să ne găsească cu cât mai multe creșe’, a precizat Cseke Attila.
Potrivit directorului general al CNI, Manuela Pătrășcoiu, clădirea creșei are o suprafață de 2.400 de mp, fiind construită pe un teren viran în suprafață de circa 7.000 mp, pus la dispoziție de Primăria Oradea, din care în jur de 3.500 mp este amenajat un parc cu spații verzi și locuri de joacă. Construcția este dotată cu panouri solare, sisteme de încălzire și aerisire moderne, proiectul creșei fiind cel al unei clădiri cu performanță energetică, cu consum de energie aproape egal cu zero.Creșa cuprinde 11 săli de grupă a câte 10 copii, fiecare grupă având dormitoare, săli de mese și grupuri sanitare proprii, cabinet medical, izolator, birouri administrative, vestiare și grupuri sanitare pentru angajații care vor deservi creșa. Proiectul a inclus și mobilierul specific, componentele de birotică (calculatoare, imprimante), echipamente de gătit și de servire a mesei, mașini de spălat rufe și vase.
Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a apreciat colaborarea și parteneriatul între Ministerul Dezvoltării, CNI și Primăria Oradea. ‘Cu această creșă finalizată, municipiul Oradea ajunge la o mie de locuri disponibile în cele 16 creșe din oraș. Mai avem nevoie de două luni și jumătate pentru a autoriza această creșă, astfel încât undeva la finalul lunii martie – început de aprilie va putea fi dată în folosință’, a afirmat primarul.
În județ se mai construiesc în total 17 creșe, din care patru în zona metropolitană, urmând să ofere la final 940 de locuri pentru copii.