Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, Italia pentru încălcarea vieţii private a unei presupuse victime a unui viol în grup. CEDO a considerat nejustificate comentariile din hotărârea instanței de apel din Florența referitoare la bisexualitatea reclamantei și la relațiile întâmplătoare pe care aceasta le-a avut anterior agresiunii sexuale. În opinia judecătorilor Curții de la Strasbourg, limbajul și argumentele folosite de instanța italiană au transmis prejudecăți existente în societatea italiană cu privire la rolul femeilor.
Reclamanta, o italiancă de 35 de ani, a reclamat în 2008 că, pe când era studentă, a fost victima unui viol în grup. Aflată sub influența alcoolului, ea ar fi fost obligată să întrețină relații sexuale cu șapte bărbați, într-o mașină.
Șase dintre acuzați au fost condamnați în 2010, iar al șaptelea a fost achitat, arătându-se că nu a luat parte la viol. În 2015, însă, Curtea de Apel din Florența i-a achitat pe și pe ceilalți șase inculpați, considerând că ”numeroasele neconcordanțe constatate de prima instanță în relatarea evenimentelor reclamantei i-au subminat credibilitatea acesteia”.
Femeia s-a adresat CEDO, acuzând că modul în care s-au desfășurat ancheta și procesul a fost traumatizant pentru ea, iar atitudinea autorităților față de ea i-a încălcat integritatea personală. Reclamanta s-a plâns, în special, de modul în care a fost interogată de-a lungul întregii proceduri penale și a contestat argumentele pe care s-au bazat judecătorii italieni în luarea deciziilor în acest caz.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că, deși a fost o experiență dificilă pentru reclamantă, nu s-a putut considera că modul de desfășurare a interogatoriilor în timpul anchetei a expus-o pe reclamantă la traume nejustificate. Însă, chiar dacă a observat că procurorul și prima instanță au luat măsuri pentru protejarea vieții intime a femeii, CEDO a găsit mai multe pasaje în hotărârea Curții de Apel din Florența care se refereau la viața personală și privată a reclamantei și care îi încălca drepturile în temeiul articolului 8.
Concret, judecătorii de la Strasbourg au considerat nejustificate referințele la lenjeria de corp roșie purtată de reclamantă în cursul serii presupusului viol, la fel ca și comentariile referitoare la bisexualitatea și relațiile sexuale întâmplătoare anterioare evenimentelor în cauză.
CEDO a considerat, astfel, că drepturile și interesele reclamantei la viață privată nu au fost protejate în mod adecvat și a obligat Italia să-i plătească acesteia daune morale de 12.000 de euro.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO referitor la decizia în cazul J.L v Italia (în limba engleză):