Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România pentru că nu a permis, prin vechea reglementare legală în domeniul muncii, ca femeile-funcționari publici să se poată pensiona la aceeași vârstă cu bărbații. Decizia a fost dată în cazul a două femei, funcționari publici. cărora li s-a cerut să renunţe la locul de muncă atunci când au împlinit vârsta limită de pensionare. de 60 de ani, deși ele doreau să lucreze în continuare.”A nu acorda reclamantelor opțiunea de a continua să lucreze după vârsta de pensionare pentru femei, până la atingerea vârstei de pensionare stabilită pentru bărbați a constituit o discriminare pe criterii de sex”, a constatat instanța europeană.
Hotărârea CEDO a fost dată în cazul a două femei din România, care au sesizat Curtea în 2018 și 2020, perioadă în care legea stabilea că vârsta de pensionare dintr-o funcţie publică era de 65 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.
Una dintre acestea, angajată ANAF, a apelat la justiție, iar în primă fază Tribunalul Vrancea i-a dat dreptate. În schimb, Curtea de Apel Galați i-a respins acțiunea.
Și cealaltă reclamantă, funcționară în cadrul Ministerului Comerțului, a obținut, pe fond, continuarea activității, dar Curtea de Apel București a întors decizia, arătând că femeia nu a cerut egalitate de tratament, ci doar să i se permită să mai lucreze cu un an în funcția sa – fapt care nu intră sub incidența jurisprudența națională relevantă în materie.
Între timp legislaţia a fost schimbată şi funcţionarii bărbaţi şi femei se pot pensiona la aceeaşi vârstă.
”Faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să lucreze până când ar fi atins vârsta de pensionare fixată pentru bărbaţi constituie o discriminare bazată pe sex, care nu era în mod obiectiv nici justificată, nici necesară”, a explicat CEDO. Judecătorii europeni au stabilit că în cazul celor două femei a fost încălcat articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului care interzice discriminarea în general. Astfel, România a fost condamnată la plata
Hotărârea CEDO poate fi parcursă AICI.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO referitor la hotărârea dată în cazul Moraru și Marin v. România (în limba engleză):