Fostului premier Victor Ponta i-a fost încălcată libertatea de exprimare, după ce a fost obligat de instanțele naționale să plătească despăgubiri pentru că a postat pe pagina sa de Facebook comentarii considerate defăimătoare la adresa unui ex-ministru. Constatarea încălcării articolului 10 din Convenția europeană a drepturilor omului este cuprinsă într-o decizie de marți a CEDO, care a obligat România să-i plătească politicianului daune materiale de 2.200 de euro.
Acuzațiile aduse lui Victor Ponta
În octombrie 2017, Victor Ponta a fost condamnat de Tribunalul București să-i plătească fostului ministru delegat pentru mediul de afaceri (între mai și august 2012) Lucian Isar 10.000 de lei, echivalentul a 2.200 de euro în acea perioadă. Pedeapsa era aplicată în urma unei postări a lui Ponta care ar fi cuprins, potrivit lui Isar, ”informații false și defăimătoare și i-au prejudiciat reputația și imaginea”.
Mai precis, în 2016, pe fondul chemării la DNA, ca martor, a fostului ministru delegat, Victor Ponta a scris pe Facebook: ”În aproape 4 ani de activitate ca Prim-Ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituțiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupție din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)!
Atunci i-am spus imediat și lui Crin Antonescu despre situație și a înțeles – în câteva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu. Probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat și DNA.”
În instanță, fostul premier a susținut că declarațiile sale au avut la bază informații pe care le-a primit de la organismele specializate și că trebuiau privite ca un discurs politic, care era protejat de Convenție și de jurisprudența CEDO. Asta nu l-a scăpat de sancțiune, judecătorii români concluzionând că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolele 1349 și 1357 din Codul civil pentru impunerea răspunderii delictuale.
Ce a constatat CEDO
Prin decizia de marți, CEDO a constatat că instanțele interne l-au lipsit pe Victor Ponta de posibilitatea de a propune și de a obține audierea martorilor: ”Solicitându-i reclamantului să demonstreze că declarațiile sale erau adevărate, refuzându-i în același timp posibilitatea efectivă de a prezenta probe în apărarea sa, instanțele române și-au depășit marja de apreciere.”
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a observat că instanțele din România nu au aplicat criteriile stabilite în jurisprudența sa pentru a pune în balanță dreptul la respectarea reputației a celui vizat de comentariile lui Victor Ponta cu dreptul fostului premier la libertatea de exprimare.
”S-a considerat că instanțele naționale nu au stabilit în mod convingător că există o necesitate socială presantă de a pune protecția drepturilor fostului ministru delegat, o persoană publică, deasupra dreptului reclamantului (Victor Ponta – n.n.) la libertatea de exprimare și deasupra interesului general în promovarea acestei libertăți. unde chestiuni de public interesul era preocupat. În consecință, Curtea a concluzionat că ingerința în exercitarea dreptului său la libertatea de exprimare de către domnul Ponta nu a fost «necesară într-o societate democratică »”, se arată în decizia de azi a CEDO.
DOCUMENT – Comunicatul de presă al CEDO în cauza Ponta v. România (44652/18) – în limba engleză: