Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a 11.000 de euro fostului președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (înglobată, din 2013, în Autoritatea de Supraveghere Financiară), Constantin Buzoianu, în cazul căruia s-a stabilit încălcarea dreptului de acces la o instanță. Hotărârea CEDO a fost dată la începutul acestei luni, în urma unei plângeri formulate de Buzoianu în 2015.
Constantin Buzoianu a fost numit de către Parlament, pe 27 septembrie 2011, președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pentru un mandat de 5 ani. Însă, un an mai târziu, el a fost revocat din funcție, fiind invocate ”deficiențe în monitorizarea și reglementarea de către CSA a pieței asigurărilor din țară”.
Buzoianu a atacat decizia de revocare, dar Parlamentul i-a respins plângerea administrativă preliminară. Fostul șef al CSA a depus apoi, la o instanță de contencios administrativ, o cerere de suspendare a revocării sale, pe care a considerat-o ilegală și de natură a-i afecta onoarea și reputația.
Reclamantul a precizat că instanțele de drept comun – Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție – i-au respins contestația împotriva deciziei de revocare, pe motiv că aceasta din urmă nu era un act administrativ și putea fi revizuită exclusiv printr-o contestație constituțională. Pe de altă parte, Curtea Constituțională i-a respins contestația, ca inadmisibilă, deoarece legea națională nu prevedea un drept de acțiune individuală la instanța de contencios constituțional.
Constantin Buzoianu a sesizat CEDO arătând că i-au fost încălcate dreptul de acces la o instanță, dreptul la respectarea vieții sale private și dreptul la o cale de atac efectivă.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, pe 2 noiembrie 2021, că fostului șef al CSA i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, motiv opentru care a obligat statul român să-i plătească lui Buzoianu despăgubiri morale de 6.000 de lei și cheltuieli de judecată în valoare de 5.000 de euro. În schimb, CEDO a considerat că plângerea care viza încălcarea dreptului la viața privată și de familie este inadmisibilă.
DOCUMENT – Hotărârea CEDO în cazul Buzoianu v. România (în limba engleză):