Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că procedurile disciplinare la care a fost supusă o judecătoare din Bulgaria pentru că ar fi întârziat ”sistematic” pronunțarea sau motivarea unor hotărâri ar fi avut, de fapt, scopul de a-i sancționa declarațiile critice făcute de aceasta la adresa Guvernului și a Consiliului Superior Judiciar (SJC) din țara vecină. CEDO a stabilit că magistratului bulgar i-a fost încălcată în acest fel libertatea de expresie.
Judecătoarea Miroslava Stefanova Todorova are 49 de ani și este magistrat de 22 de ani. La momentul în care a fost supusă procedurilor disciplinare, în perioada 2011-2012, făcea parte din secția penală a Tribunalului Sofia.
În octombrie 2009, judecătoarea a fost aleasă președinte al principalei asociații profesionale a judecătorilor, Uniunea Bulgară a Judecătorilor (BUJ). În această calitate, ea a făcut mai multe declarații publice prin care a criticat numirea de către SJC a unor președinți de instanțe, dar și politica judiciară a Guvernului. Miroslava Todorova a mai criticat procedura de numire a noului președinte al Curții Administrative Supreme, iar în iunie 2011, cu ocazia procedurii de numire a președintelui Curții municipale din Sofia, s-a opus, alături de alți judecători, candidaturii unui magistrat cunoscut ca apropiat al ministrului de Interne de la acea vreme.
Între timp, președintele Curții de Apel din Sofia a trimis șefului Consiliului Superior Judiciar o listă a cauzelor care, pentru că nu au fost motivate la mai bine de trei luni de la pronunțarea hotărârii, nu au putut fi examinate de curtea de Apel. În urma unui control desfășurat în prima jumătate a lui 2011, s-a stabilit că judecătoarea Todorova a întârziat pronunțarea deciziilor judiciare sau motivarea în 57 de cauze, fiind acuzată de ”nerespectarea sistematică a termenelor”. Din acest motiv, SJC a dispus diminuarea cu 15% a salariului magistratului pe o perioadă de doi ani, decizie rămasă definitivă după respingerea apelului de către Curtea Administrativă Supremă.
Ulterior, după ce a observat că judecătoarea a fost responsabilă pentru întârzieri considerabile în trei cazuri și că ar fi dat instrucțiuni pentru introducerea datelor incorecte în registrul electronic al instanței, comisia de disciplină a propus excluderea sa din magistratură. După ce Miroslava Todorova a contestat sancțiunea, Curtea Supremă a stabilit ca ea să fie retrogradată timp de doi ani la o instanță inferioară, respectiv la o judecătorie din Sofia.
Cazul a vizat două seturi de proceduri disciplinare împotriva reclamantului, care fusese judecător și președintele Uniunii bulgare a judecătorilor la momentul relevant. Judiciarul Suprem Consiliul (SJC) a ordonat o reducere a salariului, urmată de concedierea ei pe motiv de întârzieri în care se ocupă de cazurile ei.
Decizia CEDO
Judecătoarea s-a adresat CEDO, acuzând faptul că prin aceste proceduri disciplinare i-au fost încălcate dreptul la un proces corect și libertatea de exprimare, dar și articolul 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitor la limitarea folosirilor restrângerilor drepturilor.
Cu cinci voturi pentru și două împotrivă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că, în cazul judecătoarei Miroslava Todorova nu a fost încălcat dreptul la un proces corect. În schimb, CEDO a decis în unanimitate că magistrului bulgar i-a fost încălcată libertatea de exprimare. ”Ținând cont de importanța fundamentală a libertății de exprimare în problemele de interes public precum funcționarea sistemului judiciar și necesitatea de a proteja independența judiciară, Curtea a considerat că procedura disciplinară împotriva reclamantei și sancțiunile impuse acesteia au echivalat cu o ingerință în exercitarea dreptului ei la libertatea de exprimare, ingerință care nu era ”necesară într-o societate democratică” în urmărirea obiectivelor legitime prevăzute la articolul 10 din Convenției”, se arată în decizia CEDO.
Curtea a concluzionat că principalul scop al procedurii disciplinare împotriva judecătoarei și sancțiunile impuse împotriva ei nu a fost să asigure respectarea termenelor de soluționare a cazurilor, ci să o penalizeze și să o intimideze în formularea criticilor sale față de Consiliul Superior Juridic și față de Guvern.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO în cazul Miroslava Todorova v. Bulgaria (în limba engleză):
Comments 1