Curtea Europeana a Drepturilor Omului este chemata sa se pronunte intr-o chestiune mai mult decat sensibila: problemele psihice ale magistratilor.
La 3 octombrie 2024, judecatorii Stefania Dragoe (foto 1), Bogdan Cristea si Liliana Visan de la Inalta Curte de Casatie si Justitieau sesizat din oficiu CEDO, solicitand un aviz consultativ in legatura cu urmatoarea problema: se incalca sau nu dreptul la viata privata (ocrotit de art. 8 din Conventia EDO) in cazul in care un judecator este eliberat din functie din cauza neprezentarii la o expertiza psihiatrica? doua intrebare suna in felul urmator: in cazul in care CEDO va raspunde afirmativ la prima chestiune, Curtea trebuie sa spuna daca este accesibila, precisa si previzibila o lege care nu prevede expres ce se intampla in perioada in care judecatorul este suspendat din functie pana la definitivarea procedurii de eliberare din functie pe motiv de neprezentare la expertiza (in cazul Romaniei, pana in momentul in care presedintele tarii emite decretul de eliberare din functie a judecatorului vizat).
Sesizarea a fost formulata in dosarul nr. 1505/59/2021, in care judecatoarea Mihaela Lazau de la Judecatoria Sannicolau Mare (judetul Timis) solicita anularea a doua hotarari emise de catre Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii:
– Hotararea nr. 605 din 13 mai 2021, prin care CSM i-a inaintat presedintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din functie a judecatoarei Lazau din cauza ca aceasta nu s-ar fi prezentat la expertiza psihiatrica;
– Hotararea nr. 639 din 20 mai 2021, prin care CSM a suspendat-o din functie pe Mihaela Lazau pana cand Iohannis va emite decretul de eliberare din functie a judecatoarei.
Amintim ca Lumea Justitiei a scris pe larg despre situatia judecatoarei Lazau si mai ales despre procedura legislativa in cazul magistratilor suspectati de probleme psihice .
Prin sentinta nr. 492 din 8 noiembrie 2022, pronuntata in dosarul nr. 1505/59/2021, magistrata Ramona-Maria Gliga de la Curtea de Apel Timisoara a respins actiunea Mihaelei Lazau. Iar acum, in faza de recurs, ICCJ a sesizat CEDO din oficiu.
Integral: