Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, joi, că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice. Decizia a fost dată în urma unei plângeri formulate de mai multe familii din Cehia în legătură cu vaccinarea obligatorie a copiilor. Chiar dacă hotărârea CEDO nu este legată în mod direct de vaccinarea anti-COVID, experții citați de Deutsche Welle cred că ea ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare împotriva coronavirusului SARS-CoV-2, mai ales pentru cei care refuză să se vaccineze.
Unul dintre reclamanți a arătat că în 2003 a fost amendat cu aproximativ 110 euro pentru că a refuzat să-i vaccineze pe cei doi copii ai săi – pe atunci în vârstă de 13, respectiv 14 ani – împotriva poliomielitei, hepatitei B și a tetanosului, imunizări obligatorii în Cehia. Reclamantul a precizat că obligația de vaccinare îi încalcă drepturile și libertățile sale fundamentale, în special dreptul de a refuza o intervenție medicală și pe cel referitor la respectarea convingerilor sale religioase și filosofice. El a subliniat ”efectele secundare reale și potențiale ale vaccinurilor și a susținut că în cazul său nu a apărut niciun risc pentru sănătatea publică”.
Judecătorii CEDO au stabilit că vaccinurile obligatorii administrate de autoritățile sanitare din Cehia sunt în concordanță cu „interesul superior” al copiilor.
„Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin virtutea imunității de turmă”, au precizat magistrații Curții. ”Măsurile pot fi considerate ca fiind <necesare într-o societate democratică>”, au mai arătat judecătorii CEDO în motivarea deciziei.
Instanța a decis că autoritățile cehe nu au încălcat Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitor la respectarea vieții private.
Legislația din Cehia stipulează că vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a nouă boli, printre care rujeola, hepatita B și difteria.
Decizia „consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19”, a declarat pentru agenția AFP Nicolas Hervieu, un jurist specializat în deciziile CEDO, citat de hotnews.ro.
DOCUMENT – Decizia CEDO în cauza VAVŘIČKA și alții v. Republica Cehă (în limba engleză):