Un ceferist din Oradea, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a scăpat de închisoare după ce Curtea de Apel Oradea a hotărât să-i suspende executarea pedepsei de un an și două luni de detenție dictată de Tribunalul Bihor. Florin Romică Pop a fost acuzat că a luat de la trei colegi 9.000 de euro, spunându-le că din acești bani trebuie achitate taxe pentru cumpărarea unor imobile ale CFR.
Potrivit rechizitoriului Tribunalului Bihor, în 2016, Florin Romică Pop şi-a convins trei colegi că societatea CFR va scoate la vânzare apartamente, pensiuni, cantoane, terenuri şi spaţii comerciale. Șef de echipă în cadrul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj, Pop le-ar fi spus celor trei că îi poate ajuta să obțină astfel de spații la prețuri reduse, prezentându-se ca un apropiat al directorului Diviziei Patrimoniu din cadrul CFR, cel care aviza vânzările de imobile din proprietatea companiei.
Ca să urgenteze procedurile, Pop și-ar fi anunțat colegii că trebuie să dea pentru fiecare imobil pe care voiau să-l cumpere câte 501 lei, taxe pentru Comisia de Locuinţe şi pentru Titlul de Proprietate. Fiecare dintre cei trei colegi ai bărbatului a scris mai multe cereri – după un formular primit de la Pop – pentru spațiile pe care le vizau și i-au dat acestuia 44.000 de lei.
Florin Romică Pop le-ar fi transmis că banii urmau să ajungă la București, la o persoană care ar fi urmat să se ocupe de obținerea imobilelor. Pop le-ar explicat celor trei că vor trebui să îi dea ”cunoștinței” sale între 300 și 1000 de euro pentru fiecare spațiu cumpărat.
”Pila” murise de câteva luni
Doar că, atunci când au verificat numele ”pilei” lui Pop la București, colegii bărbatului au aflat că aceasta decedase în urmă cu câteva luni, așa că au anunțat autoritățile. Procurorii au pus la punct o acțiune de prindere în flagrant delict a lui Florin Romică Pop, cu ajutorul unui coleg denunțător. Astfel, acesta din urmă s-a întâlnit cu Pop și, sub pretextul înmânării unei noi liste cu imobile pe care voia să le cumpere de la CFR, i-a dat un plic cu 2.000 de lei în bancnote marcate de anchetatori.
Reținut de procurori pentru 24 de ore, ceferistul a fost pus apoi sub control judiciar. El nu a recunoscut în timpul cercetărilor acuzațiile ce i-au fost aduse.
În primă instanță, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Florin Romică Pop la un an și două luni de închisoare și l-a obligat să restituie celor trei colegi 42.500 de lei și 500 de euro. Bărbatul a atacat decizia, iar Curtea de Apel Oradea a hotărât, pe 3 decembrie, să îi suspende executarea pedepsei pe un termen de 2 ani. În acest timp Pop trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată la Primăria Oradea sau la administrația locală din Nojorid.
Instanța a constatat că ceferistul i-a returnat unui coleg 15.500 de lei și 500 de euro, iar altuia 4500 de lei din cei 12.500 de lei pe care îi luase. Al treilea păgubit mai trebuie să își recupereze 15.000 de lei.